Auzi cum ii zic specialistii: "senzitivitate conforma". Cum ar veni, daca spui ca te astepti ca in viitor economia sa mearga prost si situatia generala a Romaniei sa se inrautateasca, dar nu si propria ta stare financiara se cheama ca esti suspect de un soi de conformism. Asa zice lumea, asa zic si eu, desi chestia asta nu se refera si la mine. Cam asa s-ar traduce si mai pe romaneste principala concluzie a unei cercetari realizate de INSOMAR la sfarsitul lui ianuarie 2009, data publicitatii lunea trecuta. Si bine-i zic cei de la INSOMAR pentru ca am vazut si alte date din sondaj care confirma cele de mai sus cu asupra de masura. Asadar, in timp ce 60 la suta dintre romani cred ca piata muncii va fi cea mai afectata de criza in 2009, 65 la suta spun ca nu isi fac griji ca si-ar putea pierde locul de munca. Peste 55 la suta anticipeaza ca actuala criza va afecta situatia economica a Romaniei, dar numai 27 la suta ca asta se va intampla si cu propria situatie financiara si, chiar mai surprinzator oarecum, doar 20 la suta cred ca le va fi afectata viata lor si a familiilor lor in general. Si daca tot trecem printr-o perioada plina de scandaluri legate de situatia din spitale, sa mai spunem ca doar 18 la suta din populatie isi face griji legate de sanatate. Suntem, cum ar veni, o tara de inconstienti? Nu stiu, dar un raspuns vom afla poate peste cateva luni, cand efectele crizei se vor face cu adevarat simtite si cand, spun specialistii, acestea vor atinge cam toate straturile sociale. Pana atunci avem o parere personala care suna cumva si a explicatie.
Ea apartine unui participant la dezbaterea organizata de INSOMAR, cu ocazia lansarii sondajului cu pricina. E vorba de sociologul Dorel Sandor. "E plina Romania de bani nemunciti". Americanii ii zic "soft money". Cum ar veni, bani obtinuti usor, chiar prea usor. Mda, cred ca va dati seama la ce se refera Dorel Sandor. Da, e vorba de consumul exagerat din ultimii trei-patru ani bazat pe credite. Asta sa genereze oare perceptia deformata a multor romani, cum ca lucrurile nu pot sta chiar atat de rau? Sa fie de vina aceasta usurinta cu care s-au pricopsit in ultimii ani cu o multime de bunuri, de la case, la plasme si de la masini, la telefoane mobile scumpe? Poate si asta. Cert e ca, data fiind situatia descrisa de sondajul cu pricina, anul 2009 ar putea fi plin de surprize. Si nu ma gandesc neaparat la cele de senzatie mediatica, scandaloase, cu priza la publicul telespectator, ci la altele mult mai subtile si insidioase. Cum ar fi sa fii dat afara de la job dupa ce cu cateva zile inainte ti s-a transmis pe cale oficiala ca firma e solida si ca nu vor fi restructurari. Si sa te intrebi cu ce-ai gresit cand tu esti acelasi angajat constiincios, responsabil si cu respect nemarginit fata de sefi. Si sa-ti spui apoi ca sigur te-a sapat cineva si abia apoi sa realizezi ca nici vorba. Pentru ca dupa tine mai vin in somaj cateva zeci sau sute de fosti colegi de munca si sa-ti dai seama ca e vorba de criza aia de care se vorbea pe la inceputul anului, dar pe care n-o vedeai decat in curtea celorlalti. Asta-i genul de surpriza despre care nimeni nu vorbeste in gura mare, nu face rating, nu schimba ministri si nici nu produce cutremure in clasa politica. Am dat un simplu exemplu, evident, ipotetic. Mai pot fi si alt gen de drame din astea, pe care le-as numi "drame mici si mijlocii".
Nu le mai insir, le stiti si dumneavoastra. Mai spun doar atat. Oameni buni, criza asta chiar exista si ne priveste pe toti. Si nu-s de acord cu alt invitat la dezbaterea INSOMAR, Cornel Codita, care sustinea ca pur si simplu noi nu suntem capabili nici macar sa importam o criza, precum cea care face deja ravagii in lumea buna. Am fi, chipurile, "cel mai instruit popor in strategii de supravietuire". Da, avem acest instinct, dar problema e alta. Poti supravietui daca are si cine sa te ajute. De data asta, ma tem ca nu. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne alarmam. Un pic de modestie si ceva mai mult realism, doar atat.