Craiovenii pot sa evite cumpararea certificatului energetic pentru locuinte
Doar persoanele care isi cumpara o locuinta prin programul "Prima Casa" sunt, cu adevarat, obligate sa aiba la dosar si un certificat de eficienta energetica. Desi legea ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2011, oamenii care vand sau cumpara locuinte nu vor sa auda de certificatul energetic, iar Legea nr. 372/2005 nu prevede nici un fel de sanctiuni pentru cei care nu obtin acest document. In Craiova, un certificat energetic costa, in medie, 150 de euro, dar putini sunt cei care il solicita. "In afara programului 'Prima Casa' nu se aplica legea. Craiovenii nu solicita certificate de performanta energetica a cladirilor. In Craiova exista 26 de auditori energetici, iar pretul unui certificat nu este mare: 500 de lei, pentru un apartament cu doua camere", a spus Cezar Tismanaru, presedintele filialei locale a Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri.
Ajutor din partea notarilor

Persoanele fizice au fost ajutate si de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), care a adoptat o hotarare prin care lasa la latitudirea celor care isi cumpara un imobil sau inchiriaza o locuinta sa aleaga daca vor sau nu certificatul cu pricina. "Cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimte sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lui, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele produse prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii", se arata intr-o hotarare a UNNPR.

Ce se intampla cu legea?

Presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, spune ca multi cumparatori de apartamente considera o cheltuiala in plus acest certificat. Dar, in acelasi timp, "documentul este de utilitate. Practic, el face diferenta intre doua apartamente care, desi sunt la acelasi pret, vor avea costuri diferite in viitor cu intretinerea", a spus Clenciu. El a adaugat ca in luna februarie, ARAI a incercat sa aduca la masa negocierilor reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, condus de Elena Udrea, dar fara succes. "I-am chemat la discutii sa vedem ce facem cu aceasta lege. Ori sa fie obligatorie pentru toata lumea, ori sa renuntam la ea", a spus Cristian Clenciu.
Ce arata un certificat energetic
Certificatul energetic clasifica locuintele in sapte clase energetice, de la clasa A - care arata cea mai inalta eficienta energetica - si pana la clasa G - cea mai scazuta eficienta energetica. In prima categorie se afla locuintele pentru care se consuma mai putina energie termica (de regula, sunt blocurile cu izolatie termica), astfel ca si costurile cu intretinerea vor fi mai mici.