In Romania, transpunerea directivei MiFID a UE s-a efectuat in doua etape, prima finalizandu-se la sfarsitul anului 2005, iar in cursul anului 2007 societatile de servicii de investitii financiare au avut obligatia de a-si completa procedurile interne conform cerintelor directivei, cu prevederi referitoare la evaluarea si administrarea riscului, cercetarea de investitii, tranzactiile personale.
Cerintele organizatorice pentru firmele de investitii, case de brokeraj si institutii de credit care presteaza servicii de investitii financiare pe piata de capital se refera, in principal, la implementarea si mentinerea unei proceduri clare de luare a deciziilor, existenta unor mecanisme adecvate de control intern, audit intern si administrare a riscului, existenta unui personal calificat cu experienta suficienta pentru asumarea responsabilitatilor, pastrarea evidentelor si inregistrarilor cu privire la activitatea desfasurata.
Conducerea Consiliul National al Valorilor Mobiliare a comunicat ca, inainte de toate, controlul intern trebuie sa functioneze independent, trebuie sa aiba autoritatea necesara, experienta si resursele necesare pentru a urmari respectarea de catre firmele de investitii a reglementarilor in vigoare. Atributiile principale ale controlului intern sunt de monitorizare a eficacitatii si a modului adecvat de punere in aplicare a prevederilor legale si a procedurilor interne ale societatii si de acordare de consultanta si asistenta a personalului societatii.
In ceea ce priveste functia de administrare a riscului, firma de investitii trebuie sa elaboreze proceduri de administrare a riscului si sa stabileasca nivelul riscului pe care si-l poate asuma. In cazul firmelor cu activitate complexa, in functie de volumul activitatii si de pachetul de servicii aferente, functia de administrare a riscului trebuie sa fie efectuata independent si sa se asigure consultanta conducerii firmei de investitii. Conform MiFID, conducerea zilnica a activitatii firmei de investitii trebuie asigurata de minimum doua persoane, denumite conform reglementarilor CNVM "conducatori".
Conducatorii sunt responsabili pentru asigurarea de catre firma de investitii a obligatiilor legale si trebuie sa verifice periodic politicile, masurile si procedurile in vigoare si, respectiv, sa dispuna masuri corespunzatoare pentru remedierea deficientelor. In acest scop, conducatorii vor fi sprijiniti de persoanele responsabile cu controlul intern, administrarea riscului si auditul intern care vor intocmi rapoarte scrise, cel putin, anual. Directiva ofera posibilitatea externalizarii unor activitati din obiectul de activitate al firmei de investitii catre o entitate la nivel national sau din alte state-membre sau nemembre. In cazul in care firmele de investitii vor externaliza administrarea portofoliului de investitii catre un furnizor de servicii dintr-un stat-nemembru UE, trebuie sa respecte urmatoarele conditii: furnizorul de servicii din statul-nemembru trebuie sa fie autorizat si supravegheat in statul de origine si trebuie sa existe un acord de cooperare intre autoritatile competente din statul-membru si cel nemembru de origine al furnizorului de servicii.