Mii de clienti bancari trebuie sa ceara actele aditionale la contractele de credit, pentru ca bancile nu s-au obosit sa ii invite pe oameni sa le semneze, conform OUG nr. 50/2010. Intre timp, romanii s-au desteptat si s-au constituit in grupuri pe internet, luptand uniti impotriva bancilor.

Unele banci incalca pe fata OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Clientii care indraznesc sa ceara actul aditional la contract s-au trezit ca "a trecut termenul" si ca banca a considerat ca acestia au aprobat tacit modificarile la contractul de credit.
"Nu am primit nici o invitatie de la banca, nici prin Posta, nici prin curier, nici macar prin SMS. Am mers eu pana la banca sa cer actul aditional pentru a-l studia, dar mi s-a spus ca a trecut termenul in care aveam dreptul sa-l cer si ca banca mi-ar fi modificat deja contractul. Mi se pare incorect", a spus Oana, o locuitoare a Craiovei care are un credit de nevoi personale. Potrivit legii, banca trebuie sa faca dovada ca v-a informat in prealabil ca aveti de semnat un act aditional. Daca institutia de credit v-a modificat contractul fara sa va anunte, atunci modificarile respective s-au facut impotriva OUG 50 si nu au nici o valabilitate. Banca trebuie sa va puna la dispozitie actul aditional. Altui client bancar, dupa modificarea contractului prin act aditional, i-a crescut rata. Este ilegal! "Mi-au dat un nou desfasurator, cum prevede legea, dar am constatat ca mi-a crescut rata cu sase lei. Nu este mult, dar este o crestere", a spus Viorel din Craiova.
Un client al altei banci spune ca a mers sa ceara actul aditional si i s-a spus ca il poate primi abia peste cateva zile. Banca trebuie sa-i dea consumatorului posibilitatea sa studieze actul cu 15 zile inainte de a-i modifica de drept contractul de credit. Dar pe 21 septembrie, clientii trebuie sa aiba deja actul aditional semnat. Pana la acea data, toate bancile trebuie sa fi incheiat aplicarea OUG 50, pentru ca se implinesc cele 90 de zile date de legiuitor institutiilor de credit sa modifice contractele clientilor pentru a scoate comisionul de rambursare anticipata (acolo unde este cazul) si pentru a alinia creditele cu dobanda variabila la indicii pietei EURIBOR/ROBOR/LIBOR. Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) au precizat pentru Curierul National ca, in cazul in care clientii nu semneaza si nu contesta in scris, prevederile actului aditional intra in vigoare prin acceptare tacita. Chiar si prevederile introduse de banca in contract, dar care nu respecta OUG 50 trebuie contestate in scris, fie la banca, fie la Protectia Consumatorului, fie direct in instanta.

Platiti-va ratele, chiar daca ati contestat contractul!

Specialistii va indruma sa va achitati in continuare ratele, chiar daca va indreptati impotriva bancii in instanta sau daca ati contestat contractul de credit chiar la banca. In cazul in care nu va platiti rata la timp, banca abia asteapta sa va introduca la rau-platnici. ANPC ii indruma pe consumatorii de credite sa citeasca atent actul aditional. Bancile ar putea sa redenumeasca unele comisioane interzise de lege, ceea ce este ilegal, pentru ca OUG 50 le cere institutiilor de credit sa elimine efectiv acele comisioane din contracte. "Creditorul trebuie sa elimine din contract comisioanele care nu sunt permise de OUG nr. 50/2010 (cum este comisionul de risc - n.r.). Creditorul nu are voie sa adauge alte comisioane in afara de cele prevazute de ordonanta", se arata intr-un comunicat al ANPC, citat de Curierul National.

Clientii nemultumiti au aruncat manusa!

Pe internet s-au creat comunitati intregi de clienti bancari nemultumiti de modul de aplicare a ordonantei cu pricina. Mii de oameni s-au inscris pe forumuri si lupta impotriva creditorilor pe grupuri, impartiti in functie de fiecare banca. Din pacate, asemenea initiative ale societatii civile trebuia luate cu mai mult timp inainte, pentru ca mai sunt cateva zile in care contractele de credit mai pot fi modificate. Unele grupuri si-au stabilit avocati, care sa le reprezinte in instanta. Potrivit Hotnews, multi dintre clientii bancari inscrisi in grupuri au semnat deja contracte de asistenta juridica pentru a da bancile in judecata. Oamenii povestesc pe net pataniile proprii in relatia cu bancile si cu OUG 50: cum banca nu le da actul aditional, daca il elibereaza totusi, actul este nesemnat si nestampilat, cum redenumesc bancile comisionul de risc - aspect ilegal, precizat si de ANPC -, cum sunt plimbati de la Ana la Caiafa, cum sunt amanati si umiliti de functionarii bancari si, nu in ultimul rand, oamenii descriu haosul creat la ghisee, unde functionarii marunti din banci nu stiu cum sa procedeze pentru a aplica legal OUG 50. Ordonanta permite clar scaderea ratelor lunare ale clientilor persoane fizice si interzice cresterea ratelor, a comisioanelor, taxelor etc. Bancile nu vor sa le scada oamenilor rate, ba chiar vor sa le urce.
Bancherii locali raspund ca s-a creat o isterie pentru ca adevarata problema este aceea ca oamenii nu mai au bani. "Parerea mea strict personala este ca problema adevarata in acest caz consta in faptul ca veniturile oamenilor au scazut destul de mult, cursul valutelor a crescut, iar oamenii pur si simplu nu mai au bani pentru rate. Ordonanta 50 a fost data in scopul cresterii transparentei costurilor, dar multi au crezut ca trebuie sa le scada ratele. De aceea este o batalie asa de mare intre clienti si banci", a spus un bancher craiovean.
Unde se pot inscrie pe internet clientii nemultumiti

Va prezentam link-urile unde pot fi gasiti consumatorii care s-au intors impotriva bancilor si unde se pot inscrie cei care au ceva de reprosat bancilor:
Volksbank: http://groups.yahoo.com/group/ClientiVB_Bucuresti/
BCR: http://finance.groups.yahoo.com/group/BCR_Ord_50_2010/
Alpha Bank: http://finance.groups.yahoo.com/group/alphaoug50/
Raiffeisen Bank: http://groups.yahoo.com/group/clienti_raiffeisen_bucuresti/
BRD: http://finance.groups.yahoo.com/group/clientibrd/
ING: http://finance.groups.yahoo.com/group/ing_oug50/
Bancpost: http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiBANCPOST_OUG_50/
Banca Romaneasca: http://finance.groups.yahoo.com/group/ClientiBR/
Banca Transilvania: http://finance.groups.yahoo.com/group/clienti_transilvania_bucuresti/