Cererile de rambursare a Taxei pe Valoarea adaugata (TVA), depuse de agentii economici la Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Galati, vor fi verificate la sange, deoarece exista suspiciuni in multe cazuri privind veridicitatea operatiunilor trecute in facturi.

Potrivit directorului executiv al DGFPJ Galati, Costica Onica, in conditiile unei presiuni pe buget ce se resimte tot mai accentuat, se inregistreaza in aceasta perioada tot mai multe solicitari de rambursare a TVA cu sume de zeci de miliarde de lei vechi pe fiecare agent economic. "Ne propunem sa verificam realitatea fizica a tuturor tranzactiilor, indiferent de numarul acestora, mergand pana la furnizorul initial, deoarece exista dubii cu privire la realitatea faptica a operatiunilor comerciale. Codul de Procedura Fiscala ne permite sa facem acest lucru si trebuie eliminate toate suspiciunile. Desi facturi exista, au fost inregistrate in jurnalele de vanzari cumparari, deconturile de TVA au fost depuse la timp, insa realitatea operatiunilor economice este alta. Nu ne jucam cu banii statului", a declarat directorul executive al DGFPJ Galati, Costica Onica. Conducerea institutiei nu a dat exemple de cazuri descoperite, in care cererile de rambursare de TVA ar fi fost ilegale sau asupra carora planeaza suspiciuni, dar a avertizat ca toate solicitarile vor fi analizate cu cea mai mare strictete.

In primele 9 luni ale acestui an agentii economici au virat la bugetul statului, in contul TVA, o suma de 315.492.977 lei. Tot in aceeasi perioada, inspectorii Directiei de Finante Galati au verificat un numar de 1.151 contribuabili, persoane juridice, efectuandu-se 564 de inspecttii fiscale, din care 174 generale si 390 partiale. Verificarile au vizat respectarea disciplinei financiare si modul de calcul, evidentiere si virare la termenele stabilite de lege a obligatiilor fiscale datorate bugetului statului.

De asemenea, o alta tinta a inspectiilor fiscale a reprezentat-o constatarea realitatii si legalitatii sumelor negative din deconturile de TVA cu optiune de rambursare. In urma verificarilor facute in primele noua luni, au fost atrase suplimentar la bugetul statului 91.651 mii de lei, cauzele care au condus la stabilirea de diferente fiind nedeclararea in totalitate a bazei impozabile (a taxelor si impozitelor datorate bugetului consolidat al statului), neinregistrarea in evidenta contabila a tuturor operatiunilor efectuate de contribuabili sau aplicarea necorespunzatoare a prevederilor legale.

"Roadele" inspectiilor fiscale s-au concretizat si in sesizarea organelor de cercetare penala pentru un numar de 75 de cazuri, pentru care agentii economici ar fi prejudiciat bugetul statului cu nu mai putin de 67.519 mii de lei.