De la 1 iunie, spatiile de depozitare si comercializare a cerealelor pot sa mai functioneze numai daca au autorizatii de depozit. Proprietarii acestor depozite, care se vor incapatana sa functioneze fara autorizatie, risca amenzi usturatoare, ca si operatorii economici care achizitioneaza cereale de la ei.
Potrivit Ordonantei de Urgenta OUG nr. 12/2006, incepand de anul acesta, depozitarea cerealelor se va face numai in spatii autorizate, aflate in proprietate sau concesionate de persoane juridice sau persoane fizice autorizate. Pentru a fi autorizate, spatiile respective trebuie sa asigure conditii specifice de depozitare, receptie, pastrare si livrare a cerealelor, in vederea comercializarii si/sau procesarii pentru consumul uman, hrana animalelor si industrializare. "Printre conditiile minimale pe care aceste depozite trebuie sa le indeplineasca pentru a fi autorizate se numara existenta de pardoseli solide, din materiale rezistente, usor de curatat si dezinfectat, si de pereti cu suprafete fara igrasie sau infiltratii si acoperis fara infiltratii", a declarat Iulian Vatau, consilier in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. In plus, usile spatiilor de depozitare trebuie confectionate din materiale usor de curatat si dezinfectat, iar ferestrele trebuie sa fie echipate cu site de protectie impotriva sobolanilor, pasarilor si insectelor. Unitatea de depozitare a cerealelor trebuie sa fie prevazuta si cu un sistem de alimentare cu apa (din retea publica sau sursa proprie) si cu platforma betonata sau soproane acoperite pentru depozitarea temporara. "In baza unui dosar tip ce cuprinde o cerere tip si o fisa tehnica a unitatii de depozitare se face autorizarea de catre DADR Dolj, prin persoane imputernicite. Acestea se deplaseaza la unitatea de depozitare si evalueaza conditiile inscrise in fisa tehnica a acesteia", a mai spus Vatau.
Depozitele autorizate asigura calitate superioara painii
Data limita pana la care depozitarea si comercializarea cerealelor se mai poate face in spatii care nu au obtinut autorizatia de depozit este 31 mai. "Pentru ca piata pe filiera cerealelor si a produselor procesate din cereale sa functioneze bine erau necesare astfel de masuri. OUG nr. 12/2006 va atrage dupa sine eliminarea concurentei neloiale, ce are implicatii financiare asupra firmelor serioase", a adaugat Iulian Vatau. Potrivit acestuia, ordonanta mai faciliteaza circulatia si procesarea cerealelor depozitate corespunzator, in magazii si soproane adecvate, cu implicatii directe pozitive asupra calitatii painii si produselor de panificatie.
Amenzi usturatoare
Functionarea capacitatilor de depozitare fara autorizatie de depozit constituie, potrivit ordonantei respective, contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 7.000 la 10.000 RON. Spatiile de depozitare care primesc autorizatie de depozit, iar dupa aceea nu respecta conditiile, pot fi sanctionate, la randul lor, cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 6.000 RON si, dupa caz, cu suspendarea autorizatiei de depozit pe perioada necesara remedierii deficientelor sau chiar anularea acesteia. "Am aproximat ca in Dolj sunt in jur de 100 de spatii de depozitare. Dintre acestea, pana in prezent au fost depuse dosare pentru a fi autorizate jumatate din ele", a afirmat Iulian Vatau.
Nici operatorii economici care achizitioneaza cereale din spatii de depozitare fara autorizatie nu scapa nepedepsiti, acestia riscand amenzi cuprinse intre 4.000 si 5.000 RON.