Cerealele bio constituie agricultura viitorului. Acest punct de vedere este sustinut de Ovidiu Portariuc, administratorul celei mai mari ferme ecologice din Botosani. "Suntem in al treilea an de conversie (n.r., procedura necesara pentru ca o anumita cultura sa fie recunoscuta oficial ca ecologica). As fi bucuros ca mai multi fermieri sa imbratiseze aceasta idee, mai ales ca avem cereri din afara de cinci, sase ori mai mari decat putem produce", a subliniat Ovidiu Portariuc. Spre deosebire de cerealele clasice care contin urme de ingrasaminte, cerealele bio sunt naturale si determina un aliment curat in compozitie. In ce priveste cantitatea recoltata, la fiecare hectar apar diferente si cu 40, 50% in minus fata de atunci cand sunt folosite pesticide si alte substante chimice. Productia pe anul acesta a fost de 3,5 tone de grau la hectar. Ovidiu Portariuc administreaza o suprafata de aproximativ 1.500 de hectare cultivate cu grau, porumb, floarea soarelui si soia. Toate acestea sunt destinate exportului, Germania fiind una dintre tarile interesate de astfel de produse. "Este greu de crezut ca in Botosani vor exista cerinte pe piata pentru produsele ecologice. In strainatate, oamenii au ajuns la concluzia ca este mai bine sa mananci mai putin, dar mai natural", a explicat acesta.
Unul dintre motivele pentru care producatorii nu se inghesuite sa opteze pentru cultura bio il reprezinta costurile. Pentru certificare este nevoie de un buget de 10 - 15.000 de euro, iar subventiile nu constituie intotdeauna o baza materiala, asa cum se procedeaza in alte tari, dar recoltele sunt mai valoroase. "Castigurile sunt mult mai mari. Este o agricultura a viitorului" a precizat Portariuc. El a adaugat ca in contractele semnate anul trecut s-a angajat sa livreze in strainatate grau ecologic cu pretul de 0,9 lei pe kilogram. Pe piata interna, cel mai bun grau de panificatie este platit cu 0,8 lei pe kilogram, insa multi producatori primesc doar 0,3-0,4 lei pe kilogram.
In Romania, cultivarea plantelor ecologice este incurajata de stat cu 1.500 de euro pentru o suprafata cuprinsa intre 0,3 si 5 hectare, iar pentru culturi pe suprafate care trec de 100 de hectare se acorda cate 3.800 de euro. In judet, investitia in cea mai mare ferma ecologica a inceput in anul 2007, cu un an in urma fiind gandite procedurile de aplicare.

Terenuri curatate cu culturi de trifoi

Pentru ca cerealele pe care le recolteaza sa fie bio, producatorul trebuie sa renunte definitiv la ingrasamintele chimice si sa le inlocuiasca cu cele naturale. In aceeasi masura, aceste suprafete trebuie sa parcurga mai multi ani de conversie pana a fi considerate curate si potrivite pentru culturile bio. Astfel, terenul trebuie sa treaca prin mai multe culturi anuale pentru a da randament. In primii doi ani se cultiva trifoi, rolul acestuia fiind de a elimina buruienile. In urmatorul an se poate cultiva grau, apoi ovaz, soia si floarea soarelui.