Fifth Avenue din New York, celebrul Champs Elysees si Causeway Bay din Hong Kong sunt cele mai scumpe bulevarde din lume, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de specialistii agentiei imobiliare Cushman & Wakefield, Healey & Baker. Acestia au strans date despre 229 de bulevarde din 45 de tari si au alcatuit un top al locurilor unde daca nu aveti buzunarul doldora de "verzisori" puteti merge doar cel mult pentru a va uita la frumusetile din vitrine. Strazile comerciale din New York ocupa primele trei pozitii in topul celor mai scumpe bulevarde din Statele Unite. In ceea ce priveste Batranul Continent, cele mai scumpe locatii sunt strazile comerciale din Paris si Londra. In ultima perioada, chiria a crescut atat de mult, incat Avenue des Champs Elysees din Paris a detronat artera Causeway Bay din Hong Kong, urcand pe pozitia a doua in clasamentul general. De altfel, la nivel mondial, costurile pe chirie in top ten-ul destinatiilor preferate ale pasionatilor de cumparaturi a crescut cu opt la suta in perioada 2004-2005, dupa cum reiese din raportul anual dat publicitatii de Cushman & Wakefield, Healey & Baker. Potrivit raportului, pentru un spatiu pe celebra Fifth Avenue din Manhattan, un comerciant este nevoit sa plateasca anual cel putin 10.226 de dolari, pentru fiecare metru patrat.

' Champs Elysees - cea mai scumpa artera
comerciala din Europa
Pentru cei care intentioneaza sa isi deschida un magazin pe Champs Elysees, din Paris, ii anuntam ca va trebui sa scoata din buzunar in jur de 8.000 de dolari pe metru patrat. La nivel european, urmatoarele locuri sunt ocupate de patru strazi londoneze Oxford Street (6.000 de dolari), Bond Street (aproape 6.000 de dolari), Covent Garden (5.500 de dolari) si Brompton Road. La nivel mondial, medalia de bronz revine celebrului Causeway Bay din Hong Kong (China), unde metrul patrat costa in jur de 7.000 de dolari americani. Doar 18 locatii dintre cele 237 monitorizate in Main Streets prezinta o scadere a chiriei, la nivel mondial insa tendinta fiind de continua crestere. Cei mai "fericiti" sunt comerciantii din Asia, unde pe Causeway Bay din Hong Kong s-a inregistrat o crestere cu 90 la suta a chiriei fata de anul trecut, urmat in top de Ginza din Tokyo, cartierul preferat al niponilor cu dare de mana.
Unele dintre cele mai mari mariri de chirie s-au constatat in Sao Paulo, Brazilia, unde cele mai bune centre comerciale au inregistrat cresteri de chirie si de 40 la suta. Cea mai mare crestere de chirie de pe Batranul Continent s-a inregistrat in Kobmagergade, in Copenhaga, Danemarca, unde chiriile au crescut cu 40 la suta. Fruntase sunt si principala artera comerciala din Budapesta, Vaci utca, bulevardul Novy Arbat Street din Moscova si New Bond Street din Londra, unde chiriile au crescut cu 25 la suta fata de anul trecut.