Ministrul delegat pentru implementarea aquisului comunitar, Cristian David, a declarat ieri intr-o conferinta de presa ca cele mai multe posibile fraudari sunt in zona programelor PHARE deoarece aceste programe au sume alocate pe proiect considerabil mai mici decat in cazul celorlalte programe. Totodata, David a precizat ca al doilea domeniu in care se inregistreaza posibile fraude si nereguli este cel al fondurilor Sapard. Ministrul a subliniat ca a folosit sintagma de „posibile fraude“ intrucat cazurile respective nu au o solutionare definitiva in instanta.
David a spus ca este vorba de 34 de dosare care cuprind posibile fraudari ale fondurilor comunitare. El a aratat ca 24 de dosare au fost solutionate, zece fiind inca in derulare.
Ministrul a precizat ca din cele 24 de dosare solutionate, in cazul a 17 dosare s-au confirmat posibilele fraudari si nereguli, iar in cazul a sapte nu s-a confirmat. Totodata, David a precizat ca 12 dosare au fost deja inaintate Directiei Nationale Anticoruptie spre solutionare, in timp ce cinci dosare au fost trimise pentru solutionarea neregulilor pe cale administrativa. Pe de alta parte, Cristian David a aratat ca exista „un semnal de ingrijorare“ datorat gradului scazut de absorbtie a fondurilor comunitare. El a precizat ca gradul de implementare a fondurilor comunitare este de 30-35-40%. (M.C.I.)