Pentru a avea succes, e bine sa va alegeti cariera nu numai în functie de abilitati, ci si de ce se cauta pe piata fortei de munca. În 2008, cele mai multe posturi vacante au fost în domeniul vânzarilor.
Potrivit portalului de locuri de munca (servicii on line de resurse umane) www.lucrez.ro, cele mai ofertate posturi în prezent sunt cele de reprezentant vânzari, urmate de cele de secretara, contabil si agent de vânzari, asistent manager, agent imobiliar, consultant financiar, inginer constructor si arhitect. Necesitatile de angajare ale companiilor se reflecta, în mare parte (în Dolj, se mentin deficitare domeniile constructiilor si confectiilor), si în preferintele tinerilor. "În topul domeniilor de interes pentru cei aflati în cautarea unui serviciu, primul loc este ocupat de vânzari, apoi serviciul clienti în banci, marketing, contabilitate, management, secretariat, ingineri, distributie si IT", informeaza www.egirl.ro.

Analist al sistemului de retea, în topul preferintelor

Într-un top al celor mai cautate locuri de munca întocmit de eva.ro, preferat este jobul de analist al sistemului de retea, mai ales ca domeniul este în continua dezvoltare, iar ofertele de posturi nu înceteaza sa apara. "S-au dezvoltat retelele de internet, au devenit o necesitate. Exista o cerere foarte mare pentru oameni care sa se ocupe de conectarea la internet si tot ceea ce tine de problemele si de tehnologia aferenta", noteaza site-ul mai sus-mentionat. Pe locurile doi si trei în topul celor mai cautate locuri de munca în 2008 sunt cele de medic primar, respectiv asistent medical. La mare cautare sunt însa si profesii ca tehnicieni medicali, cercetarori sau terapeuti pentru persoanele cu dizabilitati si chiar instructori de fitness, tehnician veterinar si dentist.

Joburi de vacanta

Când vine vorba de un job de vacanta, preferintele par sa fie cu totul altele. Asta, deoarece în postura de elev sau student, vacanta înseamna în primul rând distractie combinata cu modalitati facile de a face bani. Potrivit studentie.ro, una dintre activitatile de vacanta preferate de tineri este tehnoredactarea si conceperea de lucrari. La aceasta se adauga cea de operator call-center, agent publicitar/vânzari, administrator internet cafe sau hostess/promoter.

Trenduri pentru anii urmatori

Potrivit specialistilor în resurse umane, se observa o tendinta a candidatilor de a se orienta catre un anumit loc de munca nu doar în functie de renumeratie, ci tinând cont si de alte criterii. Potrivit www.standard.ro, tinerii au în vedere beneficiile extrasalariale, conditiile de lucru, posibilitatea de a avansa în cadrul companiei, dar si reputatia pe piata a firmei angajatoare. În plus, candidatii sunt tot mai interesati de construirea unei cariere în domeniul pentru care s-au pregatit. De altfel, nici companiile nu mai încurajeaza prea mult reconversia profesionala, având în vedere costurile asociate (training, cheltuielile de oportunitate generate de angajarea unor specialisti deja formati, timp).

Se va dezvolta domeniul serviciilor
 
Pentru urmatorii cinci-zece ani, specialistii în resurse umane prevad o dezvoltare a domeniului serviciilor. Conform standard.ro, profesiile care vor fi cautate vor fi cele din turism, intermedieri financiare, juridic, administrare imobiliara, telecomunicatii, media. "Piata muncii va fi mai dinamica, expresie a unui mediu concurential ridicat. Timpul si programele de lucru vor fi flexibile, urmarindu-se masurarea randamentului individual al fiecarui angajat. Vor aparea noi profesii liberale, de exemplu, consultant investitii personale, manager de cariera, broker de credite", precizeaza site-ul mai sus-mentionat.