Adevarul informeaza : Unde sa ne plasam banii in acest an

Dupa un 2011 definit de volatilitate, prudenta ar trebui sa fie piatra de temelie a micilor investitori, spun analistii. De aceea, ei recomanda depozitele bancare in lei si terenurile agricole
Cu siguranta, presedintele american John F. Kennedy nu anticipa un climat economic precum cel anual atunci cand spunea: "Pe timp de criza, fiti constienti de pericol, dar identificati oportunitatea". Insa aceste cuvinte au devenit un adevarat crez pentru investitori si analisti deopotriva, la inceputul unui an care se anunta in continuare volatil.
Discutiile tot mai aprinse despre destramarea zonei euro sau disparitia monedei unice si problemele sistemului bancar european au adus criza periculos de aproape de finantele personale ale oricarui roman. Actuala situatie economica, fara precedent, ii sperie chiar si pe cei mai sofisticati dintre investitori. Insa cateva reguli simple ne pot proteja, intr-o oarecare masura, de climatul macroeconomic nefavorabil.

Evitati ceea ce nu intelegeti

Primul sfat al specialistilor este mai degraba un avertisment: Stati cat mai departe de ceea ce nu intelegeti. "Generic vorbind, trebuie sa evitam orice nu intelegem si sa mergem pe plasamente simple, de baza, de bun-simt. Indiferent de presiunea mediatica, sfaturi, daca nu intelegi fundamentele, nu juca particular", explica Doru Lionachescu, partener la casa de investitii Capital Partners. Astfel, principala sa recomandare pentru investitorii medii, nesofisticati, este depozitul in lei la o banca prezenta pe piata autohtona. "Bancile vor continua sa ofere dobanzi real pozitive, semnificativ mai mari decat rata inflatiei", spune el. "Indiferent ce s-ar intampla cu bancile, depozitele de pana la 100.000 de euro sunt garantate de stat", argumenteaza acesta.
In 2012, investitorii vor fi cu ochii pe compania Facebook Inc.
Caracterul sigur ne aduce la al doilea sfat al specialistilor: Obisnuiti-va cu ideea ca niciun activ nu mai poate fi considerat cu risc zero. "Nimic nu mai prezinta siguranta", spune Emilian Duca, partener la compania de consultanta BDO Tax. Nici macar obligatiunile de stat, considerate pana nu de mult cele mai sigure plasamente, nu mai sunt fara risc.
"Daca ne uitam in istorie, vedem ca statele si-au permis sa intre in default (incapacitate de plata - n.r.), dar niciodata nu au permis colapsul sistemelor bancare", spune si Iulian Panait, presedintele companiei de consultanta in investitii KTD Invest. Si, indiferent cat de "plictisitoare" pot parea la prima vedere, tot depozitele bancare in lei sunt recomandate si acestea ca fiind cele mai sigure pentru un investitor roman mic sau mediu.

Cine nu risca, nu castiga

Tonalitatea analistilor se schimba la unison atunci cand vine vorba de cele mai mari castiguri. Dupa bine cunoscutul motto "Cine nu risca, nu castiga", acestia recomanda investitiile in actiunile grupurilor bancare europene, tot mai ocolite in ultima perioada din cauza crizei datoriilor de stat. "Cine risca acum poate avea randamente de 300-400%", spune Panait, dand exemplul bancilor ale caror titluri au pierdut pana la jumatate din valoare anul acesta. "Randamentele vor fi mereu pe masura riscurilor", spune si Emilian Duca, recomandand pietele de capital pentru cei care sunt dispusi sa accepte un grad redus de siguranta pentru castiguri ridicate.
Inapoi la agricultura
In ceea ce priveste imobiliarele, sfaturile specialistilor se indreapta catre terenurile agricole in defavoarea cladirilor de birouri. Produsele de baza si bunurile alimentare vor creste semnificativ in 2012, spune Panait. "Piata imobiliara s-a umflat in trecut, in boom, iar acum nu poate decat sa mai scada", crede Duca.
In ceea ce priveste investitiile valutare, cateva coordonate par sigure. Problemele cu care se confrunta euro vor continua sa duca la aprecierea dolarului, iar monedele est-europene vor fi afectate de volatilitatea monedei euro si de factorii interni de risc, precum executia bugetara si evolutia datoriilor publice.