Leul s-a apreciat ieri fata de moneda europeana, ajungand la nivelul de acum patru ani si jumatate. Euro a fost cotat ieri de Banca Nationla a Romaniei la 3,3060 lei, inregistrand cel mai mic nivel din octombrie 2002. In sedinta de luni, euro era mai scump, fiind cotat la 3,3118 lei. Leul isi continua, astfel, tendinta de apreciere din ultimele luni.
In raport cu dolarul insa, moneda nationala s-a depreciat. Astfel, un dolar a fost cotat ieri la 2,4351 lei, fiind mai scump fata de luni, cand valora 2,4337 lei. Acest lucru arata ca dolarul incepe sa se aprecize la nivel international in raport cu euro.
De aceasta situatie beneficiaza cei care au contractat credite in euro, avand in vedere ca leul s-a tot apreciat fata de moneda europeana in ultimii trei ani. Analistii economici reduc din entuziasmul acestora, apreciind ca moneda nationala nu se va mai aprecia mult timp fata de euro. Acestia considera ca aprecierea actuala a leului este tipica in conditiile in care BNR a redus pentru a treia oara in acest an nivelul dobanzii de referinta.
Cu toate acestea, dobanzile interbancare de peste zi care au ramas in continuare ridicate au mentinut leul puternic. (M.H.)