Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania a organizat, vineri, la Palatul Cultural din Arad, a XVI-a editie a "Zilei Intreprinzatorilor". La eveniment au participat membri ai CNIPMM din mai multe judete din tara, oficialitati aradene, seful Departamentului de Dialog Social al Guvernului, secretarul de stat Daniel-Virgil Popescu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori, Florin Jianu, si presedinta Patronatului Femeilor de Afaceri, Kaya Sebahat.
Ovidiu Niculescu, presedintele CNIPMMR, dupa ce a apreciat activitatea filialelor Consiliului, a facut o analiza a situatiei IMM la un an de la integrarea Romaniei in UE; a mediului investitional local comparativ cu cel din UE; contributia CNIPMMR la elaborarea Legii UE privind intreprinderile mici; cum se pot accesa fondurile comunitare. "Daca la inceputul anilor 1990, IMM-urile erau percepute ca niste paria in societate, acum au devenit cele mai puternice din tara. CNIPMMR a realizat o ancheta privind starea IMM in 2007 si o alta in primele doua luni ale anului in curs. Am facut o evaluare a segmentului antreprenorial folosind un esantion de 1.200 de intreprinzatori. In urma anchetelor am constatat ca anul 2007 a fost mai bun decat 2006, 41% dintre cei intervievati au salutat faptul ca au acces la tehnologi din UE. Printre dificultati mentionez: lipsa fortei de munca (care a emigrat in Vest); cresterea salariilor in economia romaneasca a fost cu 25-30% superioara cresterii productivitatii muncii; intarzierea accesarii fondurilor structurale; birocratia a devenit o plaga; incetinirea activitatii investitionale; tensiunile de pe pietele internationale; cresterea nejustificata a pretului carburantilor si coruptia. Pana acum noi am sponsorizat UE, nu Uniunea pe noi, am dat mai multi bani decat am primit. Atunci ce sprijin ne ofera europenii? Mai degraba ne iau banii si ne promit marea cu sarea. Un caz pe care vreau sa-l mentionez aici vizeaza ce se petrece acum cu Petrom. Este de neacceptat. Nu se poate ca la noi sa se scumpeasca carburantii la fel ca in statele care importa tot petrolul, in timp ce Petrom ia jumatate din productia interna. Ceea ce face Petrom in Romania este inadmisibil, este jaf", a precizat presedintele CNIPMM.
30.000 de IMM-uri au dat faliment
Potrivit celor 13 indicatori pe care ancheta i-a avut in vedere, mediul de afaceri a avut de suferit in 2007 fata de 2006. De asemenea, piata interna a crescut datorita celor peste 2 milioane de romani care muncesc in strainatate. De remarcat ca, datorita cotei unice, a crescut si PIB-ul. Din cauza birocratiei, 30.000 de IMM-uri au fost nevoite sa-si declare falimentul intrucat autoritatile publice cu care aveau incheiate contracte nu si-au onorat obligatiile. UE urmareste implementarea directivelor privind energia pentru a realiza un sistem unic. "Comisia Europeana impune autoritatilor reducerea taxelor si impozitelor, scutiri de la anumite taxe, oferind stimulente pentru infrastructura. Din pacate, la noi, legile se fac de catre grupurile de interese", a conchis Ovidiu Nicolescu.
In final, CNIPMM a semnat un parteneriat cu Asociatia Patronala a Editorilor Locali, organism care editeaza 40 de publicatii din Romania.