Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar putea deveni o banca destinata agricultorilor. Cel putin asa crede ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, care a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca va incheia in toamna acestui an un acord de colaborare pentru derularea proiectelor cu finantare europeana destinate producatorilor agricoli.
"Suntem in discutii avansate cu CEC si ne gandim sa indreptam banca spre agricultura. Ne dorim ca la buget sa prindem o suma de bani care va intra intr-un fond de garantare pentru beneficiarii proiectelor care vor fi accesate pe fonduri structurale", a afirmat Remes, citat de Mediafax.
Oficialul sustine ca derularea proiectelor europene prin intermediul CEC va fi in avantajul tuturor partilor.
"CEC va avea mai multi clienti, ceea ce este si o chestie de prestanta. Ne gandim, pentru ca fondurile structurale care vin pentru primarii se pot da cu avans partial, sa sugeram primarilor sa-si deschida conturi si sa lucreze cu CEC", a aratat Remes.
Potrivit acestuia, producatorii agricoli intampina greutati la contractarea de credite, bancile solicitand garantii ridicate.
"Noi o sa fim co-garantul celui care solicita bani. Noi vom veni cu partea lichida. Ne-am gandit sa mergem cu CEC-ul, pentru ca este banca cu capital integral de stat si pentru ca are o retea intinsa in tara", a spus Remes.
CEC este cea mai veche institutie bancara din Romania, singura banca de pe piata locala care nu a fost privatizata, si detine o retea de unitati extinsa in zonele rurale ale tarii. (M.C.I.)