La 818 metri inaltime si peste 160 de etaje, Burj Dubai intrece cu peste 250 de metri turnul CN din Toronto, Canada, care a detinut titlul de cea mai inalta constructie din lume timp de 31 de ani.
Luni va fi inaugurata cea mai inalta cladire din lume, Burj Dubai din Dubai. La 818 metri inaltime si peste 160 de etaje, Burj Dubai intrece cu peste 250 de metri turnul CN din Toronto, Canada, care a detinut titlul de cea mai inalta constructie din lume timp de 31 de ani.
Inaugurarea acestei cladiri a carei construire a costat nu mai putin de 20 de miliarde de dolari, are loc pe fondul ingrijorarilor provocate de recenta criza financiara bogatul emirat Dubai in pragul falimentului. Cu toate acestea, autoritatile emiratului au organizat o extravaganta petrecere de inaugurare. Potrivit diferitelor surse, Burj Dubai masoara 818 metri inaltime, dar cifra reala va fi cunoscuta abia luni. Oricum, acest turn colosal este vizibil de la distanta de 100 de kilometri.
Inaltimea sa face ca temperatura exterioara sa fie cu opt grade mai mica la etajlele superioare fata de cea de la nivelul solului. Burj Dubai reprezinta o adevarata emblema a opulentei acestui emirat, grav afectat de prabusirea pietei imobiliare interne, ca urmare a scaderii preturilor cu 50 la suta la anului trecut.
Nici petrecerea organizata la Dubai cu prilejul Anului Nou nu a fost mai putin spectaculoasa.
Dubai World, o megacorporatie cu activitati in constructii faraonice si investitii imobiliare in intreaga lume, a cerut o pasuire de 6 luni a datoriilor care se ridicau la astronomica cifra de 59 de miliarde de dolari.
Salvarea a venit in ultimul moment din partea emiratului Abu Dhabi, care i-a virat Dubaiului suma de 10 miliarde de dolari pentru a plati cele mai urgente polite.