Octavian Graure, directorul general al Complexului Energetic Turceni, a declarat ca, in cazul in care se va aplica masura somajului tehnic si la aceasta unitate, se vor face economii in valoare de 9,2 milioane de lei. Somajul tehnic se va aplica si la CE Rovinari, la CET Craiova, dar si la SNLO.

Astazi, conducerea Complexurilor Energetice Rovinari si Turceni se intalneste cu reprezentantii sindicatelor pentru a stabili daca ortacii din partea miniera de exploatare a celor doua unitati vor intra in somaj tehnic vreme de doua saptamani. Potrivit lui Octavian Graure, directorul general al CE Turceni, masura intrarii in somaj tehnic va fi aplicata din cauza faptului ca unitatea trebuie sa reduca din cheltuieli in perioada 29 martie - 4 aprilie, perioada in care CE Turceni va functiona cu un singur grup energetic, iar depozitele de carbune sunt incarcate la capacitate maxima. In somaj tehnic vor intra 2.500 de salariati din Directia miniera si aproximativ 200 de salariati din Directia Exploatare Transport si Servicii, precum si Exploatare energetica. Potrivit conducerii complexului energetic, economia estimata se ridica la trei milioane de lei (30 de miliarde de lei vechi), la care se adauga contravaloarea transportului carbunelui de catre CFR, egala cu patru milioane de lei (40 de miliarde de lei vechi). De asemenea, prestatorii de servicii care-si desfasoara activitatea in cariere vor fi instiintati si in perioada anuntata nu vor mai putea face revizii si reparatii la utilaje, ceea ce va duce la o economie de un milion de lei (zece miliarde de lei vechi). La toate acestea se mai adauga 150.000 de lei, contravaloarea transportului salariatilor de la si la locul de munca. "In total, in perioada programului de asteptare, asa cum se numeste somajul tehnic, Complexul Energetic Turceni va face o economie de 9,2 milioane de lei fara sa afecteze drepturile banesti ale angajatilor. Subliniem ca regimul de asteptare se va declansa conform legii si Contractului Colectiv de Munca, iar masura va fi aplicata in toate cele trei complexuri - Turceni, Rovinari si Craiova, precum si in cadrul SNLO", a declarat Octavian Graure.

La CE Rovinari nu au fost calculate inca economiile

Seful Complexului Energetic Rovinari, Tiberiu Trotea, a afirmat ca, in cazul in care se va aplica masura somajului tehnic, aceasta va fi vazuta ca un act de solidaritate cu minerii din cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO). "Vineri (astazi - n.r.) avem intalnirea cu sindicatele si vom discuta si aceasta problema, a posibilitatii intrarii in somaj tehnic vreme de doua saptamani. Stocul de carbune este destul de mare. Inca nu a fost calculata suma care va fi economisita in cazul intrarii in somaj tehnic", a spus Tiberiu Trotea. Masura somajului tehnic a fost luata prima data de conducerea SNLO, care si in cursul anului 2009 a aplicat-o. Anul acesta, cei 8.528 de angajati ai SNLO vor intra in somaj tehnic in perioada 29 martie - 11 aprilie. Masura este luata ca urmare a cererii scazute de carbune inregistrate in ultima perioada. "Motivul principal al hotararii de a-i trimite pe salariati acasa o perioada este insa legat de scaderea treptata a livrarilor de carbune catre complexurile energetice si catre centralele termice. Este o masura la care am apelat si anul trecut de doua ori si am reusit sa mai facem economii. Ne-a ajutat sa mentinem locurile de munca si sa incheiem anul. In mod normal, livrarile de lignit in aceasta perioada ar trebui sa fie de peste 1,30 milioane de tone lunar, dar sunt in scadere inca de anul trecut", a spus Daniel Burlan, directorul SNLO.