Se apropie luna decembrie, luna cadourilor si inca de pe acum ne gandim la modul in care vom sarbatori aceste momente, atat din punct de vedere al distractiei propriu-zise, dar mai ales al cumparaturilor pe care le vom face. Cu siguranta nu vor lipsi specialitatile traditionale romanesti cu care ii vor ademeni pe cei mai pretentiosi oaspeti, combinate cu cele mai rafinate bauturi racoritoare sau alcoolice. In acest sens, potrivit declaratiilor producatorilor de bauturi alcoolice, cele mai "sorbite” bauturi in acest an vor fi Chardonnay, Pinot Noir sau Pinot Gris. O sarbatoare de asemenea anvergura nu are pe deplin implinire fara traditionala sampanie, care nu va lipsi, cu siguranta de pe lista romanilor. Totusi, ea nu se afla la indemana oricui din moment ce este catalogata de anumiti consumatori drept "o finete pretentioasa”. In consecinta, sortimentele de vinuri (Traminer, Feteasca Regala, Chardonnay, Cabernet sau Sauvignon Blanc) raman in continuare cele mai cautate bauturi.

Cu totii ne intrebam ce vom consuma de Craciun in materie de bauturi. Cei mai multi dintre noi intentioneaza sa consume in general bauturi racoritoare imbinate cu sampanie si gustari apetisante. Cei carora le place "provocarea”, incearca bauturi "deosebite” precum Scandic Pop, Tarie de Bihor sau Adria. In privinta berii, o mare parte dintre consumatori se orienteaza spre berea Burger sau Meister. "Comparativ cu anul precedent, preconizam un consum ridicat de vinuri varsate. Anul trecut am vandut diverse soiuri de vinuri precum Merlot, Chardonnay sau Pinot Gris, ca urmare am inregistrat o crestere de aproximativ 30 % in ceea ce priveste profitul societatii Vinvico Constanta”, ne-a declarat Elena Drumea, analist al Vinvico Constanta in cadrul departamentului "Desfacere”. Nici bauturile racoritoare nu se lasa mai prejos. Compania Transilvania General Import- Export din Constanta care produce cunoscuta bautura Frutti Fresh, sau apa minerala "Izvorul minunilor” a introdus de anul acesta o noua racoritoare (Fruttia) care, in opinia directorului general, Omer Derkan "va castiga destui adepti”. Mai sanatoase decat aceste licori colorate se dovedesc a fi vinurile care merg mai bine la o friptura bine facuta. Si daca vinul este rosu, este si mai bine, deoarece ofera mai multa energie si pofta de mancare, acesta ajutand mai bine la digestie. "Racoritoarele se consuma, in special, odata cu servirea unor deserturi, pentru a nu genera amestecul discordant de gusturi”, a declarat Constantin Cadar, inginer din Constanta.

Vinurile raman in topul preferintelor

Consumul de alcool, este inlocuit de ceva timp de bauturile carbogazoase deloc sanatoase pentru noi. Cei intervievati spun ca aceste bauturi sunt cu mult mai ieftine decat o sticla de vin sau sampanie. Putini stiu insa ca mai natural este vinul sau chiar lichiorul. "In fiecare an consum "Angelli Cherry”, pentru ca este dulce si imi place in mod deosebit. Prefer aceasta bautura in locul licorilor colorate care nu fac altceva decat sa te umfle si sa dauneze”, a afirmat Brandusa Popovici, vanzatoare. Vermutul Garrone este si el consumat in ocazii speciale precum Craciunul, deoarece este o bautura fina, apreciata in egala masura de femei si barbati. "Sunt adeptul unei bauturi precum Garrone alb, mai ales cand vine vorba de ocazii speciale cum este noaptea Craciunului” a spus Daniel Lazar, 28 de ani.