Administratiile financiare nu vor mai elibera, incepand cu 1 octombrie, cazierul fiscal solicitat la infiintarea societatilor comerciale, a societatilor cooperative si a cooperativelor agricole. Documentul in cauza va putea fi solicitat de la Registrul Comertului care, la randul sau, va cere datele de la ANAF. Administratiile vor elibera numai cazierul fiscal necesar la solicitarea inscrierii in Registrul asociatiilor si fundatiilor, precum si la autorizarea exercitarii unei activitati independente de catre solicitanti
In urma protocolului incheiat intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), informatiile din cazierul fiscal al contribuabililor vor fi transmise in format electronic de ANAF catre ONRC, la solicitarea acestuia din urma, in termen de opt ore. Solicitantii vor obtine cazierul fiscal direct de la oficiile Registrului, pentru fiecare solicitare ONRC colectand de asemenea si taxa de 20 de lei prevazuta de art. 9, alin. (3) din OG nr.75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata intr-un comunicat al ANAF.
Totodata, incepand cu 1 octombrie, administratiile financiare nu vor mai elibera cazierul fiscal solicitat de persoanele fizice sau juridice pentru cesiunea partilor sociale sau a actiunilor de catre noii asociati sau actionari, pentru numirea de noi reprezentanti legali sau pentru cooptarea de noi asociati sau actionari cu prilejul efectuarii majorarii de capital social. Si in aceste situatii, cazierul fiscal va fi obtinut direct de la oficiile Registrului, locul in care se va face si plata taxei de 20 de lei. Administratiile financiare vor elibera in continuare numai cazierul fiscal necesar la solicitarea inscrierii asociatiilor si fundatiilor in Registrul asociatiilor si fundatiilor de catre asociatii sau membrii-fondatori ai acestora, precum si la autorizarea exercitarii unei activitati independente de catre solicitanti. In aceste cazuri, taxa de 20 de lei va fi achitata la sediul administratiilor financiare.