Casele nationalizate care au fost cumparate cu buna credinta nu mai pot fi revendicate în natura de proprietarii de drept, a decis ieri Camera Deputatilor, for decizional, care a respins solicitarea de reexaminare a presedintelui referitoare la modificarea Legii nr. 10/2001. Urmare a acestei reglementari, proprietarii deposedati de imobilele lor de catre regimul comunist nu mai pot cere în justitie, de acum înainte, restituirea lor în natura, ci doar în echivalent la pretul pietei, daca respectiva proprietate a fost cumparata cu buna credinta. În sistemul juridic românesc, buna credinta se prezuma, astfel ca acela care sustine reaua-credinta trebuie s-o si dovedeasca. 
Despagubiri în echivalent Legea reexaminata a ramas în forma în care a fost trimisa de Senat, mai precis, în varianta initiala, contestata de Basescu. PSD, PC si PRM au votat pentru adoptarea raportului, în timp ce PNL si PD-L au votat împotriva, iar UDMR s-a abtinut. Actul normativ ramâne la secretariatul Camerei cinci zile lucratoare, timp în care parlamentarii o pot ataca la CCR, si abia dupa expirarea acestui termen merge la presedintie pentru promulgare, seful statului având la rându-i dreptul de a o ataca la Curtea Constitutionala.Proiectul de modificare a Legii nr. 10/2001 a fost adoptat de deputati în iunie. Legea care prevede ca nu se restituie în natura, ci se acorda despagubiri în echivalent pentru imobilele care au fost înstrainate în baza Legii nr. 112/1995 a fost retrimisa pe 18 iulie spre reexaminare, seful statului sustinând ca prevederile acesteia reprezinta o noua nationalizare. 
Tariceanu si Basescu sunt împotriva deciziei deputatilorSi premierul Tariceanu critica luna trecuta modificarea legilor proprietatii în sensul renuntarii la principiul restituirii în natura a acelor imobile confiscate abuziv de comunisti, el sustinând punctul de vedere al presedintelui Basescu. „Proprietatile care exista în natura trebuie restituite ca atare, asa cum functioneaza legea în prezent“, mentiona Tariceanu pe 16 septembrie. Acesta a adaugat ca, pentru celelalte proprietati, exista posibilitati de compensare si de despagubire „moderne si adaptate“ pentru fostii proprietari, prin Fondul Proprietatea - fie în numerar, fie în actiuni.