Pasionatii de sport, dar mai ales de castiguri de pe urma pariurilor, au majorat incasarile caselor de pariuri cu 35% in perioada Cupei Mondiale de Fotbal din acest an. Cu toate acestea, profitul caselor de pariuri a fost nesemnificativ, acestea inregistrand mai mult pierderi, potrivit lui Daniel Smeada, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Pariuri din Romania.

Pentru ca mecurile jucate la Cupa Mondiala au fost predictibile, multi dintre pariori s-au ales cu sume frumusele de pe urma practicarii acestui hobby.
1,3 miliarde de lei a fost cea mai mare suma castigata de vreun jucator la casele de pariuri. Trebuie mentionat ca limita maxima de bani pe care organizatorii de pariuri o pot acorda pentru un singur bilet jucat este de 1,5 miliarde de lei. Castigurile din pariuri insumeaza in total 12,3 milioane de euro. Desi au fost mai mari, incasarile nu au depasit 12,5 milioane de euro, estimeaza Daniel Smeada. Un calcul simplu arata ca profitul brut al caselor de pariuri este de doar 200.000 de euro. Aceasta suma este o medie a sumelor incasate de toti organizatorii de pariuri de la nivel national. La nivelul unui singur organizator, spre exemplu Stanley Bet, raportandu-ne la meciurile din Campionatul Mondial, incasarile si platile s-au situat pe acelasi nivel, aproximativ un milion de dolari, sustine Alina Pupaza, reprezentant al firmei. Deci castigurile sunt nule. Au fost insa si unele case de pariuri care au inregistrat pierderi. ßi asta din cauza ca acest campionat nu a oferit surprize, iar comportamentul pario-rilor s-a maturizat, explica Smeada.
Exista insa si parti pozitive pentru organizatorii de pariuri. Pentru ca acest campionat a atras in jur de 800.000 de pariori de eveniment pe toata tara. Stimulati de castig, acestia vor continua sa joace la casele de pariuri, este de parere presedintele asociatiei din domeniu. Daca anual, numarul clientilor obisnuiti ai caselor de pariuri ajunge pana la un milion de persoane, dintre care 95% sunt barbati, pe perioada campionatului, numarul pariorilor a crescut cu 80%.
Miza a crescut insa doar cu 35%. ßi asta din cauza ca, spune Smeada, oamenii au pariat sume mai mici, dar pe mai multe bilete, pentru a evita sa plateasca mult la stat. Nu acelasi lucru se poate spune insa despre pariorii agentiei Pari Loto, care este scutita de vreo sapte taxe, comenteaza Smeada.
Creste numarul pariorilor on-line
O alta categorie scutita de taxe mai este si cea a pariurilor pe Internet. Daca numarul celor care pariaza on-line era de 5.000-6.000 pe luna in perioada anterioara Campionatului Mon-dial, numarul acestora aproape ca s-a dublat in perioada meciurilor, fiind de 10.000 de persoane, apreciaza presedintele asociatiei. Dar pentru ca statul nu percepe taxe, cele mai mari mize s-au jucat on-line. Fara sa dea nici un nume, Daniel Smeada este de parere ca persoane din lumea fotbalului prefera acest mod de a paria. Iar miza cea mai mare jucata in aceasta perioada online a fost de 50.000 de euro, adica cat ar costa un apartament cu doua camere intr-un cartier mai modest din Capitala.