Proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal a fost aprobat ieri de Senat, cu unele amendamente. Printre acestea se numara respingerea majorarii impozitelor pentru locuintele mari, amanare impozitului agricol si reducerea impozitului pentru microintreprinderi.
Modificarile aduse de Guvern Codului fiscal au ajuns si pe masa senatorilor. Dar daca unele dintre acestea au fost aprobate cu anumite conditii, senatorii nu au fost de acord si cu impozitarea diferentiata a locuintelor cu suprafete mai mari de 150 de metri patrati. Prin aceasta impozitare, proprietarii de locuinte trebuiau sa plateasca cu 10% mai mult pentru fiecare suta de metri patrati sau fractiune din acestia care depasea 150 de metri patrati. Pe de alta parte, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Victor Babiuc, sustine ca imobilele sunt impozitate in functie de proprietar si nu de destinatie. "Astfel ca, daca o persoana fizica are o cladire de birouri sau un hotel, plateste impozit ca pentru o locuinta sociala, adica maximum 1,7 lei pe metrul patrat, anual, o persoana juridica poate sa plateasca si de 200 de ori mai mult pentru aceeasi cladire", a mai precizat Babiuc.

Impozitul agricol, amanat pentru 2008

O alta prevedere a proiectului de Cod Fiscal cu care senatorii nu au fost de acord mai este si impozitarea cu 2% a veniturilor realizate din vanzarea produselor agricole catre unitati specializate pentru colectare. Acestia au acceptat astfel amendamentul Comisiei pentru Buget, Finante potrivit caruia introducerea impozitului agricol se amana pentru 2008.

1,5% pentru microintreprinderi

In ceea ce priveste impozitarea microintreprinderilor, Senatul a aprobat impozitul de 1,5% pe cifra de afaceri. Microintreprinderile vizate de aceasta masura sunt cele care produc bunuri materiale si obtin cel putin 50% din venituri din astfel de activitati. Dar daca cifra lor de afaceri depaseste 100.000 de euro, li se vor aplica impozitul pe profit. Mai mult, aceasta categorie de societati poate sa opteze, de la inceputul anului viitor, intre impozitarea cu 1,5% a cifrei de afaceri sau cu 16% a profitului. In prezent, o microintreprindere (n.r. - cu o cifra de afaceri anuala mai mica de 100.000 de euro si cu pana la 10 angajati) poate opta intre a plati un impozit de 3% din venituri, sau de 16% pe profit. In varianta propusa de Guvern insa, aceasta nu mai avea de ales. Astfel ca, indiferent de obiectul de activitate, microintreprinderile trebuiau sa plateasca impozitul pe profit de 16%.

"Acciza minima scoate din piata tigaretele romanesti"

Taxa pe viciu la tigarete se calculeaza prin adunarea accizei specifice (de 16,8 euro pe 1.000 de tigarete) si a accizei care reprezinta 30% din pretul maximal de vanzare cu amanuntul. "Acciza minima, care trebuie sa reprezinte 90% din valoarea taxei pe viciu, a crescut cu 54,7% la inceputul lui mai, la 30,83 euro/1.000 de tigarete. Iar in conditiile in care taxa pe viciu va fi mai mica decat valoare accizei minime, se va plati acciza minima. Aceasta crestere spectaculoasa a avut ca efect disparitia tigaretelor ieftine, fabricate cu tutun romanesc", a explicat presedintele CCIR. "Prin aceasta masura s-a incurajat insa contrabanda cu tigaretele ieftine, provenite din Republica Moldova si Ucraina, pentru care nimeni nu plateste taxe", a mai spus Babiuc.