Chiar daca preturile apartamentelor din imobilele vechi ar putea sa scada pana la sfarsitul anului, tot construirea unei case este mai avantajoasa. Pentru ca un apartament renovat intr-un bloc vechi ar putea ajunge la 148.000 de dolari, in vreme ce o casa construita in oras ar putea costa in jur de 97.000 de euro.
Preturile locuintelor din blocurile vechi ar putea sa scada pana la sfarsitul anului, mai ales ca acestea au ajuns la limita suportabilitatii si au determinat blocarea acestui segment al pietei, a declarat ieri directorul agentiei imobiliare Neocasa, Mircea Cleciu, in cadrul unui seminar organizat de “Ziarul Financiar“.
“Piata este blocata peste acest segment, nu mai sunt solicitanti pentru oferta existenta, cererea reorientandu-se spre proiectele noi“, a precizat Cleciu. Totusi, reducerea preturilor la aceste imobile va fi insa efectiva in momentul aparitiei unui stoc nou de oferta pe piata.

Deprecierea euro a scumpit apartamentele

Specialistii imobiliari spun ca la inceputul anului preturile au crescut artificial pe fondul deprecierii monedei euro, dar in prezent proprietarii si-au dat seama ca nu au cui sa mai vanda, iar din acest motiv au devenit mai flexibili.
Potrivit lui Cleciu, in premiera pe piata imobiliara din Romania, oferta pe segmentul apartamentelor de bloc depaseste cererea.
Dar nu acelasi lucru se poate spune pentru locuintele in imobile noi, unde oferta este in curs de formare si nu poate face fata inca cererii crescute. Si asta pentru ca nu exista suficienti dezvoltatori pe piata.
In ceea ce priveste segmentul terenurilor, cererea este in crestere fata de oferta.
“O mare parte din oferta existenta nu poate fi luata in calcul, avand in vedere explozia preturilor pentru terenurile cu destinatie rezidentiala si alte probleme de natura juridica. Se observa, de asemenea, ca in martie terenurile cumparate in scop speculativ la sfarsitul lui 2004 au fost din nou oferite pe piata“, a mai spus reprezentantul Neocasa.

Cerere mare pentru case de pana in 100.000 de euro

O cerere tot mare se inregistreaza la casele de pana in 100.000 de euro, cererea fiind mai mare decat oferta.
De altfel, un studiu al agentiei Neocasa pe diferite segmente ale pietei arata ca o varianta mai putin avantajoasa este aceea de a cumpara intr-un bloc vechi, intrucat, pentru a atinge standardul blocurilor noi din categoria medie, apartamentul cumparat la o valoare de 128.000 de euro (de exemplu) necesita o renovare cuprinsa intre 5.000 si 20.000 de euro.
In ceea ce priveste posibilitatea de cumparare a unei vile vechi, trebuie luata in considerare si renovarea (si eventual consolidarea), cu un cost cuprins intre 25.000 si 50.000 de euro. Drept urmare, un apartament renovat intr-un bloc vechi ar putea costa 148.000 de euro, iar un apartament intr-un bloc nou 120.000 de euro. Totodata, o casa veche renovata ar putea ajunge la 160.000 de euro, iar o casa noua in afara orasului, 140.000 de euro. In oras, potrivit datelor furnizate de Neocasa, o casa ar putea costa in jur de 97.000 de euro.