"Daca, in loc de bonuri de masa, s-ar oferi bonuri de carte, 90% din intelectuali ar alege bonurile de carte”- Monica Fit, cadru didactic al Colegiului National Pedagogic Constanta. Nu este o noutate faptul ca, odata cu avansarea tehnologiei moderne, tot mai putini oameni aleg calea lecturii, ca o activitate intelectuala de fiecare zi. Si daca e asa, atunci ce ne facem cu librariile, care, in judetul Constanta, sunt multe la numar, dar in care sufla vantul, de parca n-ar calca picior de om pe acolo. Cel mai mare inconvenient al celor care ar dori totusi sa isi imbogateasca biblioteca de acasa, sunt preturile exorbitante afisate pe coperta cartilor, care reusesc sa-i dezamageasca si pe cei mai infocati devoratori de cultura. Pentru a elimina acest inconvenient, s-au creat ca o alternativa, bibliotecile virtuale care reusesc sa acopere carti din toate domeniile. Procesul de infiintare al unei asemenea biblioteci este foarte costisitor, si necesita un timp mai indelungat, deoarece trebuie introduse foarte multe date in calculator.

Numarul de cititori care frecventeaza Biblioteca Judeteana Constanta, a ramas constant, deoarece acesta este legat de informatiile care se cer in unitatile de invatamant. Cei mai multi cititori sunt elevii si studentii, la biblioteca inregistrandu-se aproximativ 60 de mii de inscrisi, iar anual se inregistreaza 400 de mii de vizite, din partea celor care merg la sala de lectura sau la imprumut. "Biblioteca se adreseaza intregii comunitati a judetului. Achizitionarea unei carti intr-o biblioteca se face, dupa ce mai intai au loc mai multe intruniri in care se discuta, pe marginea unor criterii definitorii. Acest lucru se face si in baza cererilor facute de catre cititori, nu se achizitioneaza o carte doar pentru a se afla in biblioteca, deoarece aceasta trebuie sa fie citita”, ne-a declarat Liliana Lazia directoarea Bibliotecii Judetene Constanta. Incepand din acest an Biblioteca Judeteana face parte din Consiliul National al Bibliotecilor, din care mai fac parte doua biblioteci judetene din tara, cum ar fi cea de la Iasi si Cluj si o serie de foruri inalte ale bibliotecologiei.

Volumele, pe post de suveniruri

Sa revenim insa la clasa intelectuala, care, dat fiind faptul ca ea era singura care mai perpetua aceasta activitate culturala, fara sa fie impinsa de la spate cum se intampla in cazul elevilor, nu-si mai permite sa cumpere nici macar o carte. Singura solutie care mai ramane, in acest sens, sunt anticariatele, al caror numar este extrem de mic in judet, chiar daca in ultima vreme se constata ca sunt din ce in ce mai populate. Pentru cei care nu stiu, anticariatele sunt o latura tragica a societatii, intrucat ele se constituie din carti donate sau vandute de catre diversi oameni de cultura si intelectuali, fie din prea marea lor generozitate, fie pentru ca se gandesc sa valorifice arsenalul lor bibliotecar, punandu-l si la dispozitia altor cititori, sau in cele mai multe cazuri constransi de lipsa de bani si de conditiile vitrege de trai, sunt nevoiti sa renunte, cu mare greutate, la ceea ce au achizitionat de-a lungul unei vieti. Trist este ca cei mai multi oameni achizitioneza cartile pe post de suveniruri, si mult prea putini le si folosesc pentru educarea propriului spirit. In acest context anticariatele se dovedesc a fi o alegere inspirata din mai multe motive, in primul rand, spre deosebire de librarii, unde ai surpriza sa constati ca editurile apar ca ciupercile dupa ploaie, anticariatele dispun de editii vechi, cu renume. Paradoxal este ca in Mangalia, din lipsa de alte preocupari culturale - spectacole sau proiectii cinematografice - locuitorii de toate varstele au inceput sa-si indrepte atentia catre clasicul volum de literatura, si din acest motiv numarul cititorilor bibleotecii munipipale a crescut simtitor in acest an. Aceasta bibleoteca numara in prezent aproximativ 45.500 le volume, achizitionate fie pe banii Primariei, fie donate de catre cititori. Cu toate acestea si aici exista o serie de probleme, de exemplu din cauza faptului ca agentul termic a fost sistat de mai bine de un an, cititorii nu mai pasesc in sala de lectura, solicitand cartile doar "pentru acasa”.