Politele RCA care vor cuprinde si costurile asigurarilor tip Carte Verde vor fi de doua ori mai scumpe de la anul. Spre exemplu, in cazul unei masini cu o capacitate intre 1.401 si 1.600 de centimetri cubi, polita RCA care costa in acest an 232 de lei va ajunge la anul pana la 450 de lei, potrivit siteului asiguratorului Asiban. Pentru masinile cu capacitatea cilindrica cuprinsa intre 1.601-1.800 de centrimetri cubi, costul politei creste de la 260 de lei, cat era in acest an, pana la 522 de lei in 2007, in cazul aceleasi companii. Pentru persoanele juridice, preturile cresc si mai mult de 100%. Astfel, un patron care platea 334 de lei pentru o masina de 1.500 de centrimetri cubi in 2006, anul viitor va plati 774 de lei, daca este asigurat la Asiban.
Companiile de asigurari au afisat tarife mai mari pe baza unor speculatii generate de promovarea redusa a noilor prevederi care stipuleaza ca dupa 1 ianuarie 2007 asigurarile RCA si Carte Verde vor fi cumulate, considera vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor din Romania (UNTRR), Ion Lixandru.
Aceste majorari sunt necesare, avand in vedere ca se schimba toate conditiile de asigurare, considera Marius Onofrei, director de comunicare la Allianz ¥iriac. In primul rand, se extinde teritorialitatea, adica asiguratul este acoperit oriunde in spatiul UE. In plus, se maresc limitele de raspundere la 100.000 de euro pentru daunele materiale si la 350.000 de euro pentru cele fizice, ne-a mai declarat Onofrei.
Dezavantajati de includerea Cartii Verzi in polita RCA vor fi insa numai cei care folosesc masina pentru a calatori doar in tara. Iar pentru cei care vor sa profite de cele cateva zile ramase pana la 1 ianuarie pentru a incheia polite RCA la preturile din acest an pentru lunile din 2007 exista vesti proaste. ßi asta pentru ca toate companiile de asigurari, chiar daca incheie din 2006 polite valabile pentru 2007, o fac la preturile care includ si Cartea Verde.

Avantaj pentru calatorii in UE

Aceste scumpiri, desi par mari, le aduc un avantaj net soferilor care folosesc masina pentru a se deplasa des in strainatate. O asigurare tip Carte Verde incheiata pe o luna costa 100 de dolari la Omniasig, adica atat cat se va plati in plus din 2007 pentru polita RCA anuala. Cu alte cuvinte, romanii vor putea circula cu banii de asigurare pe o luna tot anul. Economia este cu atat mai mare cu cat asigurarea tip Carte Verde pe un ar fi costat 810 dolari, dupa preturile Omniasig.