Carrefour Romania a incheiat un acord cu Polish Enterprise Fund V (PEF V), fond de private equity administrat de Enterprise Investors, pentru preluarea pe piata din Romania a lantului de supermarketuri Artima, valoarea tranzactiei fiind de 55 de milioane de euro, potrivit informatiilor companiei.
Carrefour Romania urmareste prin aceasta achizitie "intarirea prezentei pe pietele in crestere, printr-o abordare multiformat, sub un singur brand". Tranzactia se va finaliza in urma aprobarii Consiliului Concurentei. Artima Retail Investment Company SA a fost infiintata in 2001. In 2004, cand a fost achizitionat de Enterprise Investors pentru 17 milioane de euro, lantul Artima opera 14 supermarketuri cu o suprafata totala de 15.000 m2 in 13 orase din Transilvania si Banat, printre care si Oradea (in Cartierul Rogerius si in incinta centrului comercial Lotus), atingand in 2004 o cifra de afaceri consolidata de 31 de milioane de euro. La ora actuala, compania detine 21 de supermarketuri cu o suprafata totala de 21.000 m2 in mai multe regiuni ale tarii.
Enterprise Investors (EI) este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrala si de Est, operand in regiune din 1990. Pana in prezent, EI a colectat sase fonduri care totalizeaza 1,6 miliarde de euro. Fondurile de private equity administrate de EI au investit un miliard de euro in 105 companii si au vandut 90 de investitii pentru 1,2 miliarde de euro.