Pentru a fi comercializata, de la 1 ianuarie 2007 carnea proaspata trebuie sa poarte o marca de sanatate. Aceasta consta intr-o cruce in diagonala, constituita din doua linii drepte care se intersecteaza la centrul stampilei, iar informatia trebuie sa ramana vizibila, se arata intr-un ordin emis de catre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), preluat de NewsIn. Ordinul este in conformitate cu normele europene privind sanatatea animala, statele membre trebuind sa se asigure ca operatorii din sectorul industriei alimentare nu provoaca raspandiri ale bolilor transmisibile la animale. Astfel, produsele nu pot fi comercializate daca provin dintr-un teritoriu supus unor restrictii de sanatate animala. Tocmai de aceea Romaniei ii este interzis in continuare exportul de carne de porc, motivul fiind ca pe teritoriul tarii mai exista focare de pesta porcina.
In acest moment mai sunt active 124 de focare in 75 de localitati. (S.N.)