Pretul carnii de porc ar putea creste cu apro-ximativ 5% in urmatoarele zile, pe fondul cererii mari de pe piata, este de parere un lider al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Mihai Visan. Majorarea pretului se intampla ca o consecinta a economiei de piata pur balcanice de la noi, dupa ce saptamana trecuta oficialii din Ministerul Agriculturii anuntau ca gripa aviara a aparut si in Romania.
In aceste conditii, in ultimele zile s-a observat o scadere a cererii de carne de pasare, in favoarea carnii de porc. „Piata nu va fi lipsita de carne de pasare, mai ales ca importul are o pondere solida“, a adaugat oficialul ARC. In opinia lui, Romania nu se poate compara cu Olanda de acum doi ani, cand aceasta tara s-a confruntat cu o situatie destul de grava, in sensul ca aproape a disparut productia de carne de pasare.
El s-a aratat optimist in ceea ce priveste situatia din tara noastra si spune ca virusul, daca intr-adevar se va dovedi ca exista, nu trebuie sa ajunga in fermele specializate care reprezinta principalii furnizori ai pietei. De altfel, surse neoficiale sustin ca testul facut de laboratorul britanic nu dovedeste existenta virusului. Exportatorii de carne de pui se asteapta totusi ca piata sa reactioneze la o posibila epidemie de gripa aviara in Romania. In opinia lor, primele efecte se vor vedea la consumul si pretul de vanzare desi, pana in prezent, vanzarile de carne de pui aproape ca nu s-au modificat, cel putin la nivelul supermarketurilor. Totusi, pana se va confirma sau infirma existenta gripei aviare in Romania, producatorii de carne de porc par a fi mai castigati. Mihai Visan ne-a mai spus ca este o situatie similara celei din perioada cand a aparut boala vacii nebune, ceea ce inseamna ca schimbarile de pe aceasta piata nu vor fi prea mari.