Cand utilizati un card bancar in strainatate, aveti grija la comisioane. Daca retrageti numerar, platiti comisioane de pana la 1,5% din suma retrasa, plus zece lei. Alte banci au taxa de conversie in valuta, ca si cand ati cumpara euro de la ghiseul valutar al bancii.

Se apropie sezonul estival si multe persoane isi vor petrece concediile peste granita. Oricine calatoreste in strainatate poate spune ca este foarte bine sa ai si bani lichizi, dar si un card de debit sau de credit, pe care sa-l folositi pentru cumparaturi. In majoritatea tarilor membre ale Uniunii Europene tranzactiile cele mai multe se efectueaza cu cardul, iar banii lichizi (cash) sunt din ce in ce mai rar utilizati. Bancile romanesti emit carduri care, in majoritatea cazurilor, sunt utilizabile si in strainatate. Atentie, insa, la comisioanele platite peste granita, in contul bancii de la care aveti cardul!

Comisioane mai mari

Majoritatea bancilor comerciale din Romania nu percep nici un fel de comision la plata cu cardul catre comerciantii din strainatate. Dar daca detinatorul cardului trebuie sa retraga numerar, atunci va avea de platit comisioane mult mai mari decat in tara. De exemplu, daca Banca Transilvania percepe, in tara, un comision de 0,5% din suma (plus 2,5 lei) la retragerea de numerar de catre clientul bancii de la ATM-ul altei banci, in strainatate banca cere 1% din suma retrasa, plus 2,5 lei. "Este foarte bine ca persoanele care calatoresc in strainatate sa-si ia si cardul, pentru ca peste granita este foarte raspandit sistemul de plati electronice (in unele locuri se poate plati doar cu cardul) si trebuie sa stie ce costuri suplimentare implica folosirea cardului peste granita. Daca se achita cumparaturile direct cu cardul, nu se percepe nici o suma, dar daca ridica numerar de la ATM-uri atunci se percep unele comisioane", spune un bancher din Craiova. Detinatorii cardurilor BRD platesc in strainatate, la retragerea de numerar, un comision de 1,5% din suma, plus zece lei. Daca trebuie sa retrageti bani de pe cardurile BRD in regim de urgenta peste granita, atunci va costa 95 de dolari, potrivit informatiilor publicate pe site-ul bancii. Unele banci au "taxa de conversie" a leilor romanesti in euro, care se stabileste in functie de cursul valutar al fiecarei banci. Adica o persoana are un card de lei, cu care pleaca in concediu in strainatate. De acolo retrage euro in loc de lei, astfel ca este taxat in plus de catre banca, pentru conversia valutara. Exista si idei mai indraznete pentru a trimite bani in sau din strainatate. Raiffeisen Bank da posibilitatea clientului sa trimita bani pe cardul altei persoane prin utilizarea telefonului mobil, "contra unui comision mic", informeaza public banca.

Limita maxima in fiecare zi

Inca un element despre utilizarea cardurilor este valabil si in tara, si in strainatate. Bancile plafoneaza utilizarea cardurilor (fie ca sunt de debit sau de credit) ca numar de tranzactii si ca suma. Unele banci accepta maximum sase tranzactii pe zi, altele ajung la zece, ceea ce inseamna ca poti utiliza cardul de tot atatea ori intr-o singura zi. Limita de tranzactie se stabileste de fiecare banca, de la 3.000 pana la 10.000 de lei pe zi. In cazul clientilor de top (cu salarii de mii de euro) limita de tranzactionare urca pana la 20.000-30.000 de lei pe zi. "Este foarte important ca oamenii sa cunoasca faptul ca daca au folosit cardul de cateva ori pe zi, iar la final doresc sa cumpere ceva de suma mare s-ar putea sa nu le mai permita cardul din cauza limitei maxime admise si sa se vada nevoiti sa renunte la tranzactie", spune reprezentantul unei banci.

Cat de sigure sunt tranzactiile on line

In UE utilizarea codului PIN este din ce in ce mai rara. Primeaza cardurile cu cip, despre care se spune ca sunt mult mai sigure. Multi comercianti din tarile mai dezvoltate nu mai solicita PIN-ul la tranzactii sau pot exista unele bancomate care nu primesc decat carduri cu cip. Sau "se poate intampla ca un card cu PIN sa nu fie acceptat de un ATM care cere doar carduri cu cip, dar in cazuri destul de rare", sustine reprezentantul unei unitati bancare craiovene. In Romania, din ce in ce mai multe banci introduc cardurile cu cip. In plus, detinatorii de carduri cumpara fie bunuri de la magazinele virtuale, fie bilete de avion, on line. Dar cat de sigure sunt tranzactiile cu carduri efectuate pe internet? "Nu sunt foarte sigure tranzactiile pe internet cu cardul. De aceea noi am pus o bariera. Am plafonat tranzactiile pe internet la 5.000 de lei. Daca vrea clientul sa crestem aceasta suma, el vine la banca si ii crestem plafonul, dar pe riscul lui", spune managerul unei banci locale. Bancile isi iau masuri de precautie: fie au propriul sistem de siguranta a tranzactiilor on line, cum e cazul BCR care a introdus si cardurile cu cip si are un sistem de siguranta "3-D Secure", care confera cardului un cod de securitate. Sau Alpha Bank, unde protectia suplimentara se face prin serviciul "Verified by VISA", unde clientul activeaza serviciul respectiv si primeste o parola unica valabila numai pentru tranzactiile pe internet ale detinatorului cardului respectiv.
"Nu sunt foarte sigure tranzactiile pe internet cu cardul. De aceea noi am pus o bariera. Am plafonat tranzactiile pe internet la 5.000 de lei. Daca vrea clientul sa crestem aceasta suma, el vine la banca si ii crestem plafonul, dar pe riscul lui".
Managerul unei banci craiovene