Pentru a incuraja libera circulatie a fortei de munca in spatiul european, mai- marii Uniunii au decis ca cei care lucreaza in alte state UE decat cel de provenienta sa poata primi pensie in statul in care se stabileste pe baza anilor munciti in celelalte.
Astfel, de la 1 ianuarie si romanii plecati sa castige bani legal in UE vor putea beneficia de aceasta masura. Metoda de calcul utilizata pentru stabilirea nivelului pensiei se numeste "prorata", potrivit lui Mihai ßeitan (foto), presedintele Casei Nationale de Pensii.
Prin acest mod de calcul, se acumuleaza anii lucrati pe parcursul vietii si contributiile aferente la bugetele statelor in care persoana a lucrat. Cand se trage linia, fiecare stat are obligatia sa plateasca fostului "contribuabil" in functie de marimea contributiei, explica ßeitan. Adica aceste pensii vor corespunde perioadelor de asigurare incheiate in fiecare dintre statele in cauza.
Siteul Euractiv ofera un exemplu de calcul al pensiei in acest sistem. Astfel, daca ati fost asigurat timp de 10 ani in Romania, 25 de ani in Spania si 5 ani in Italia, in total se strang 40 de ani. In acest caz, statul roman va calcula suma pensiei la care ati avea dreptul dupa 40 de ani de asigurare aici. Prin urmare, va va plati suma corespunzatoare perioadelor reale de asigurare, adica 10/40 (sau 1/4) din suma la care ati fi avut dreptul dupa 40 de ani de asigurare in Romania.
La fel, statul spaniol va va plati 25/40 (sau 5/8) din suma la care ati fi avut dreptul pentru 40 de ani de munca in Spania. Iar statul italian va plati 5/40 (sau 1/8) din suma echivalenta a patru decenii de munca pe teritoriul lor.

Salarii mari, pensii pe masura

Daca cineva munceste 10 ani in Italia si contributiile platite sunt mai mari decat cele in Romania unde a lucrat 20 de ani, este posibil ca sumele provenite de la statul italian in contul de pensie sa fie mai mari, chiar daca muncitorul a lucrat mai mult in Romania. Spre comparatie, in majoritatea tarilor UE, contributia la sistemul de pensii este de 18%, in timp ce in Romania, cea platita atat de angajator, cat si de angajat insumeaza aproape 30% din salariul brut, potrivit lui ßeitan. Cu toate acestea, 18% dintr-un salariu de 1.000 de euro, cat e in UE, reprezinta mult mai mult decat 30% din 100 de euro, cat e pe la noi. Ceea ce inseamna ca la salarii mari vor fi si pensii mari. Conditia pentru a beneficia de acest sistem "portabil" de pensii este ca asiguratul sa contribuie la bugetul unei tari cel putin un an de zile. De retinut este ca aceasta reglementare se aplica nu numai fostilor muncitori migranti, ci si tuturor pensionarilor care au rezidenta in alt stat, anunta Euractiv.
In cazul persoanelor care muncesc intr-un stat care nu este membru UE, pe baza unor acorduri bilaterale intre acesta si tara noastra, se poate beneficia de pensie, calculata prorata, mai spune ßeitan.