Valoarea tranzactiilor bursiere din sedinta de ieri a fost de aproape 92 de milioane de lei, inregistrandu-se astfel al treilea record in ceea ce priveste lichiditatea in acest an, potrivit Mediafax.
Brokerii apreciaza ca valoarea mare a tranzactiilor se datoreaza intrarilor de ca-pital nou, si in special investitiilor straine. Analistii din domeniu considera ca strainii au decis sa investeasca mai mult pe piata romaneasca in urma concluziilor pozitive ale Raportului de tara, elaborat recent de Comisia Europeana. Mihai Piscan, broker Intercapital Invest, sustine ca in sedinta de ieri s-a inregistrat cea mai ridicata valoare a schimburilor din ultima jumatate de an. ßi asta datorita prezentei pe piata a unor ordine noi de cumparare de valori foarte ridicate.
Cele mai multe tranzactii s-au realizat cu titlurile SIF-urilor. Spre exemplu, in cazul SIF 4 Muntenia, unde s-au schimbat 6,5 mi-lioane de actiuni. Cea mai insemnata valoare a tranzactiilor au inregistrat-o insa SIF 2 Moldova, unde valoarea schimburilor cu cele 6,2 milioane de titluri de ieri este de aproape 16 milioane de lei, arata brokerul Intercapital Invest.
In privinta titlurilor Transelectrica, ieri s-a realizat un nou maxim istoric de 30,1 lei pe actiune. ßi in cazul Petrom s-a atins ieri un maxim de 0,595 lei pe actiune. Tranzactii numeroase s-au facut si cu titlurile din sectorul bancar, unde valoarea celor BRD a urcat cu 3% iar cele ale Bancii Transilvania au avut un avans de aproape 2%. In pofida acestor cresteri generale, Piscan anticipeaza ca in sedintele urmatoare aprecierile s-ar mai putea tempera din cauza tentatiei de marcare a profiturilor, destul de ridicata dupa o astfel de evolutie pozitiva pe termen scurt. (Madalina Haranita)