Un detaliu important in alegerea unui credit este dobanda pentru ca poate fi considerata o adevarata capcana, mai ales pentru cei care au nevoie urgenta de bani si se decid asupra primei oferte primite fara a analiza evolutia ratelor lunare si a dobanzii fie fixe, fie variabile.

Astfel, dobanda fixa este stabilita in contractul de credit si este valabila pe intreaga durata a creditului. Dobanda variabila se modifica periodic in functie de presiunile inflationiste si de evolutia nivelului dobanzii pe piata. Cea mai riscanta dintre cele doua variante este dobanda variabila, mai ales daca creditul este pe termenul lung pentru ca banca poate dispune in orice moment cresterea sau scaderea dobanzii, in functie de conditiile pietei si de normele impuse de Banca Nationala. Cazul fericit este acela in care dobanda scade, deci va scadea si rata lunara. Pe de alta parte, poate exista si varianta in care banca decide cresterea ratei dobanzii, caz in care, fara drept de apel, clientul trebuie se achite o suma mai mare. Cat despre dobanda fixa, aceasta este avantajoasa daca in perioada urmatoare contractarii creditului nivelul dobanzii va creste pe plan intern si international, deoarece nu va creste nivelul sumei care trebuie platita bancii pentru suma imprumutata. Exista si cazuri in care banca ofera o dobanda mixta, situatie in care consumatorul poate beneficia de dobanda fixa in primii ani, urmand ca, dupa aceasta perioada, dobanda sa fie variabila.

Avantaje si dezavantaje exista in fiecare dintre situatiile prezentate, cu impact diferit in functie de durata creditului si de suma imprumutata.