Dolarul canadian se numara printre monedele cele mai atractive monede pentru investitori. Canada nu s-a lansat intr-o orgie de cheltuieli publice si nici in planuri de relansare costisitoare. Bancile canadiene sunt stabile, iar bogatia de materii prime este un atu al tarii in lupta cu criza financiara.
Moneda canadiana a atins paritatea cu dolarul american in primul trimestru al anului 2008 si, desi a cazut, este pe cale sa recastige teren, scrie ziarul francez Le Monde.
Atunci cand a inceput recesiunea mondiala, Canada a fost lovita greu. Desi sectorul imobiliar nu punea probleme, prabusirea cursului materiilor prime a pus in dificultate filiera de export canadiana si a amanat marile proiecte de prospectare.
Socul nu a determinat Canada sa ia masuri de relansare nechibzuite. Deficitul va fi de 56 de miliarde de doalri canadieni (35,4 miliarde de euro) in 2009-2010, ceea ce inseamna 4% din PIB-ul canadian. Acesta este estimat sa scada la 45 de miliarde de dolari canadieni - 3,2% din PIB, in 2010-2011.
Cu aceste cifre, Canada nu va avea nevoie sa imprumute la fel de mult ca Statele Unite. Un dolar american este cotat la 1,08 dolari canadieni, iar perspectivele de crestere economica sunt mai bune, pentru o economie in care primeaza materia prima.
Rsman ai cativa factori de risc pentru economia canadiana. Resursele naturale se pot transforma in handicap, daca preturile se prabusesc din nou. Al doilea risc tine de o schimbare a majoritatii politice. Liberalii din opozitie si-au retras sprijinul primului ministru conservator Stephen Harper, ceea ce ar putea grabi alegerile din aceasta toamna. Daca liberalii ar constitui un guvern, e posil sa continue sa administreze prudent bugetul public. O coalitie de centru stanga ar putea sa nu mearga pe aceeasi linie.
Comparativ cu Statele Unite, Marea Britanie sau Japonia, ale caror deficite bugetare sunt enorme, Canada apare ca un refugiu sigur. Moneda sa este pe drumul cel bun pentru a egala sau chiar depasi dolarul american.