Specialistii agricoli vor deveni personal contractual
Bazandu-se pe ideea descentralizarii, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a initiat proiectul de lege privind Camerele Agricole. Pe aceasta tema, ministerul organizeaza seminare cu reprezentantii din teritoriu pentru a implementa o noua structura care va afecta sau va dinamiza activitatea tuturor institutiilor apartinatoare. Primul seminar a avut loc in perioada 11- 13 iulie in statiunea Venus.
Liviu Naste (foto), directorul executiv al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Bihor, prezent la seminar, ne-a declarat ca MADR a gandit aceasta lege de mai multi ani, insa numai acum, practic, lucrurile se creioneaza clar si Camerele Agricole s-ar putea infiinta pana la finele anului. "OJCA va suferi o reorganizare totala, urmand a fi absorbita practic de Camera la infiintarea acesteia. Alaturi de noi vor fi absorbiti si o parte dintre colegii de la Directia Agricola Bihor, apoi cei de la Directia Fitosanitara si de la OARZ. Reorganizarea institutionala integrala va conduce la infiintarea a doua compartimente in cadrul viitoarei Camere Agricole Bihor: unul format dintr-o conducere electiva (un fel de Consiliu Judetean al agricultorilor) si un compartiment in care va functiona aparatul tehnic operational (format din specialisti). Din pacate, cei care vor forma acest aparat nu vor mai fi functionari publici, ci vor fi transferati spre noua structura ca personal contractual. Conducerea electiva va fi aleasa de agricultori prin vot si va fi formata din 35 de membri, dintre care un presedinte. De asemenea, va functiona, in cadrul "consiliului judetean al agricultorilor" un birou permanent format din sapte membri care se va ocupa cu intreaga activitate agricola din judet", a precizat seful OJCA.
Obiectiile cele mai vehemente la adresa noii structuri le au sindicatele, care vad ca multi functionari publici isi vor pierde acest statut. Unul dintre avantajele pe care le are Camera este acela ca specialistii vor fi mai aproape de fermieri, munca de teren va fi, deci, la ea acasa. Pentru desemnarea conducerii colective se vor organiza alegeri locale, cu sectii de votare, organizate astfel incat sa cuprinda intre 500 si 2.000 de electori. Cu siguranta, proiectul de legii fiind in dezbatere publica si pe site-ul MADR, pana la intrarea ei in vigoare se vor mai aduce unele completari sau se vor scoate anumite amendamente.