In cadrul conferintei de presa sustinute ieri, primarul Dumitru Nicolae a anuntat ca, in urma cu doua zile, a primit un fax de la Electrocentrale Galati prin care i se solicita aprobarea pentru majorarea cu circa 42% a costului de productie al gigacaloriei.

"Acum doua zile am primit o hirtie de la Electrocentrale in care mi se solicita sa fiu de acord cu cresterea pretului de productie al gigacaloriei de la 118 la 169 lei. Vom supune aceasta solicitare aprobarii Consiliului Local in cadrul urmatoarei sedinte din aceasta luna. Eu personal nu vreau sa aud de aceasta crestere a pretului atita timp cit purtam hirtii de la unul la altul. Voi lua legatura cu secretarul de stat Mircea Toader pentru a afla date despre hotarirea de guvern care zice ca se acorda compensari la plata combustibilului si care precizeaza faptul ca, pentru anul 2007 si ultima parte a anul 2006, pretul combustibilului achizitionat din tara si care este folosit numai pentru producerea energiei termice va fi suportat in procent de 40% de catre Guvern", a mai precizat edilul sef al Galatiului. Ramine de vazut daca alesii municipali vor avea acelasi punct de vedere ca si primarul Galatiului, adica nu vor aproba scumpirea gigacaloriei. In ceea ce priveste efectele pe care le va avea majorarea pretului de productie al gigacaloriei asupra facturilor de plata la intretinere ale galatenilor, edilul sef al municipiului nu a stiut sa spuna cu cit se vor majora acestea. Dumitru Nicolae a facut un apel la toti galatenii ca acestia sa achite facturile la intretinere pentru a nu exista probleme.

“Din analiza facuta de conducerea Apaterm, exista un numar de 27 de asociatii de locatari sau proprietari la care procentul incasarilor, care se ridica la 20-30%, este sub media incasarilor pe tot orasul, care este de circa 71,2%“, a mai precizat edilul sef al urbei.

Nemultumit de rentabilitatea Electrocentrale

Dumitru Nicolae a afirmat ca activitatea Electrocentrale nu este una rentabila, in conditiile in care capacitatea de productie este de 400 MW, iar incarcarea este doar de 50 MW.

“Am avut luni o intilnire la Prefectura pe tema Electrocentrale si sint o serie de probleme. Astfel, incasarile din ultimii 2 ani sint la nivelul a 80% din ce s-a facturat. Electrocentrale are doua scadente de plata care sint deranjante, respectiv 5 martie, cind trebuie platita o cota dintr-un imprumut, si in luna februarie, cind trebuie achitate gazele”, a mai punctat Dumitru Nicolae.

Electrocentrale continua sa fie unul dintre subiectele aflate pe ordinea de zi in ceea ce priveste declaratiile facute de diferiti oameni politici galateni sau de reprezentantii administratiei publice locale sau judetene.