Desi criticate intens, unele prevederi ale Codului Fiscal, recent aprobat, vor crea inegalitati pe piata financiara, potrivit specialistilor din domeniu. Una dintre ele se refera la neaplicarea unui prag si pentru actionarii Fondului Proprietatea, la fel ca in cazul celorlalte organisme de plasament colectiv. O alta inegalitate este acordarea de deductibilitati unor produse financiare similare unora deja existente pe piata, dar care nu sunt vizate de aceste reduceri fiscale.
Legea cu privire la organismele de plasament colectiv prevede ca un actionar sa nu detina mai mult de 1% din capitalul social. Acest lucru se intampla in cazul societatilor de investitii financiare (SIF-uri).
ßi pentru Fondul Proprietatea, care functioneaza ca un organism de plasament colectiv, potrivit lui Dan Viorel Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, ar trebui sa se aplice aceleasi norme. SIF-urile, la fel ca si Fondul, au aceeasi forma de organizare, chiar daca din punct de vedere legal difera.
Astfel, ambele categorii functioneaza ca fonduri inchise de investitii, sub forma unei societati pe actiuni, adauga presedintele Asociatiei Brokerilor.
In realitate, "cainele nu este egal cu catelul", asa ca nici Fondului Proprietatea nu trebuie sa i se aplice aceleasi reguli ca si la SIF-uri. ßi asta pentru ca, explica Gratiela Iordache, vicepresedintele Comisiei de Buget-Finante a Camerei Deputatilor, Fondul s-a constituit printr-o lege speciala, care prevaleaza legile generale. Deci, pragul de 1%, valabil pentru organismele de plasament colectiv, nu este aplicabil Fondului.
Dar de ce atatea discutii pe marginea acestui subiect? Presedintele Asociatiei Brokerilor explica cum ca statul roman ar putea fi cumparat prin intermediul Fondului. Daca un actionar achizitioneaza o mare parte din titluri, atunci acesta pune stapanire pe stat. ßi asta din cauza ca Fondul Proprietatea este actionar la mai multe companii strategice cu participatii de stat ca: Petrom, Posta Romana, BCR, Transelectrica. Prin urmare, propune Dan Paul, legea cu privire la instituirea unui prag maxim de detinere de actiuni ar trebui sa se aplice si in cazul Fondului Proprietatea.

La pensie, de la 40 de ani

Produsele de tipul pensiilor private creeaza noi discutii intre specialistii pietei financiare. ßi acestea se centreaza asupra deductibilitatilor fiscale.
Potrivit Codului Fiscal care va intra in vigoare de la 1 ianurie 2007, pentru primele de asigurari de sanatate si pentru cele de pensii private se va acorda o deductibiliate de 200 de euro. Ceea ce specialistii din domeniu dezaproba este faptul ca aceste produse financiare sunt asemanatoare cu unele care deja exista pe piata, dar pentru care nu se acorda deductibilitate.
Spre exemplu, asigurarile de viata, care au componenta cumulativa, sunt similare asigurarilor de pensie privata. Daca cineva contribuie de la 20 de ani la un astfel de fond de asigurari de viata, la 40 de ani poate fi deja pensionar, spune Bogdan Stan, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurari din Romania (UNSAR).
Totusi, un client previzionar, care a incheiat o astfel de asigurare deja, nu va mai beneficia de acea deducere a primei de 200 de euro, a explicat Stan.