Pana la sfarsitul anului trecut, Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ) trebuia sa finalizeze identificarea cailor si, lucru esential, sa elibereze pasapoarte pentru fiecare cal.
Printr-un act normativ se arata ca fara pasaport calul nu poate sa paraseasca curtea proprietarului, nici macar pentru a fi sacrificat la abator, aceasta masura fiind valabila incepand cu 1 ianuarie 2007.
Termenele nu au fost respectate, principala cauza fiind transferarea respon-sabilitatilor de la o insti-tutie la alta si lipsa cipu-rilor pentru cai, informeaza NewsIn. "Potrivit legii calului, Autoritatea Hipica Nationala (AHN) trebuia sa se ocupe cu identificarea cailor incepand cu 2006, dar acest lucru nu a fost posibil deoarece, fiind proaspat infiintata, insti-tutia nu dispunea nici de fondurile necesare, nici de personal", a declarat ieri pentru NewsIn pre-sedintele AHN, Robert Bartha. "Din datele pri-mite de la ANARZ, am inteles ca pana in pre-zent au fost eliberate doar 1.000 de pasaporte pentru caii sportivi", a mai spus Bartha.
Prin urmare, cei aproximativ 870.000 de cai existenti in Romania nu ar mai avea dreptul sa cir-cule, deoarece nu au pasapoarte. (M.C.I.)