La început de luna a cadourilor, întrebarea "oare ce ar trebui sa-i luam sefului de Craciun" se pune din ce în ce mai pregnant. Specialistii în resurse umane va sfatuiesc sa alegeti cu grija cadoul. Alegerea cadoului potrivit pentru un sef nu este niciodata o treaba usoara, deoarece relatia cu el poate fi influentata de un astfel de gest. Înainte de a rezolva dilema "ce trebuie cumparat", cel mai bine este sa stabiliti câti bani puteti sa alocati. "Mai bine îi cumparati niste flori decât ceva de prost-gust si ieftin. Nu îi cumparati nici ceva foarte scump pentru ca s-ar putea interpreta gresit (ori de el, ori de colegi)", precizeaza www.ele.ro. De altfel, una dintre cele mai bune solutii este sa cumparati cadoul împreuna cu colegii. 
Aflati care-i sunt
preferintele Dupa stabilirea "bugetului", urmatoarea etapa este gasirea cadoului potrivit. Cu cât va cunoasteti seful mai putin, cu atât va fi mai greu. Nu trebuie însa sa renuntati, ci, dimpotriva, trebuie sa va interesati care îi sunt preferintele sportive, culturale etc. În cazul în care este fan al activitatilor culturale, de exemplu, "un bilet la o piesa foarte buna de teatru, la concertul unei trupe pe care o prefera sau, de ce nu, o invitatie la o expozitie de arta îl poate surprinde placut. Chiar si o colectie de CD-uri cu muzica sau DVD-uri cu filmele îndragite poate face minuni. 
Câteva sugestii Lista cu daruri care pot fi considerate inspirate de seful dumneavoastra este vasta. Nu ezitati sa va orientati catre o rama de fotografii. Sfatul specialistilor în resurse umane este sa-i gasiti o rama de piele, frumos lucrata, cu un model deosebit. De asemenea, puteti sa va orientati catre un album foto personalizat sau o fotografie înramata cu întreg colectivul.Nici accesoriile sportive (un tricou cu echipa favorita, un steag, o minge de fotbal) nu sunt cadouri de ocolit, cu conditia ca seful dumneavoastra sa fie pasionat de respectivul domeniu. În cazul în care vreti un cadou neutru, luati un deschizator de vinuri sau o sticla de bautura de foarte buna calitate. Chiar si o cutie pentru trabucuri ar putea face impresie buna, cu conditia ca seful sa fie fumator. 
"Folositi ca inspiratie activitatea de birou" Sfaturile specialistilor în resurse umane nu se opresc însa aici. "Folositi ca inspiratie activitatea de birou si alegeti ceva ce îl caracterizeaza profesional" este sfatul www.eva.ro. Puteti, de asemenea, sa va orientati catre un business card. "Chiar daca seful are, cu siguranta, un portcard, nu i-ar fi deloc antipatic unul nou, stilat, din piele, pe suport metalic culisant. Va denota eleganta, bun-gust si va fi si mai usor de folosit decât cel vechi", precizeaza specialistii de la www.ele.ro. Si un set format dintr-un pix si un stilou foarte frumos, de calitate si personalizat, poate fi un cadou bun. În perioada Sarbatorilor de iarna, puteti sa alegeti un cadou care sa aduca spiritual Craciunul în casa sau în biroul sefului. Orice ati alege (lumânari parfumate, cosuri cu bunatati, globuri), orientati-va catre lucruri de calitate. "Daca bugetul este redus, puteti sa îi cumparati si clasicele cani de cafea/ceai. Va fi un cadou simplu si bine venit", spun specialistii. 
Ce cadouri nu gusta sefii Cum arata cadoul nepotrivit este greu de spus. Cu siguranta, va denota însa faptul ca persoana care l-a oferit nu-l cunoaste pe destinatar. "Daca îi veti darui un cadou banal, de serie, pe care l-a primit cu siguranta si altcineva din companie, va fi dezamagit. Nu va aprecia nici felicitarile 'sterse', cu texte-sablon", avertizeaza eva.ro.
Un cadou nepotrivit ar fi orice l-ar pune într-o postura dificila, care i-ar submina autoritatea, în special în fata altor persoane, sau care i-ar invada intimitatea.