In urma cu o luna Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta pentru scoaterea la vanzare a cabinetelor medicale. De circa trei ani, medicii din Oradea asteapta sa cumpere cabinetele medicale. Acum vor avea posibilitatea sa si le cumpere, insa Primaria le va vinde numai in anumite conditii.

In urma unei evaluari, medicii, dentistii, biologii, biochimisti, fizicieni, tehnicieni dentari si alte categorii de personal medical care desfasoara activitati conexe actului medical vor putea sa-si cumpere spatiul in care isi desfasoara activitatea, la un pret stabilit prin negociere directa intre cumparator si o comisie speciala. Raportul de evaluare va fi facut de un evaluator independent, selectat prin licitatie publica. Pe baza unor indicatori specifici, evaluatorul va stabili valoarea cabinetului medical la pretul de piata. Pretul va putea fi platit integral sau in rate pe maximum 15 ani, cu termen de gratie de un an si cu un avans de 15%. Printre cei care vor putea sa-si cumpere spatiile, se numara si firmele care detin in mod legal spatiul si au ca obiect unic de activitate furnizarea serviciilor medicale. Spatiile din incinta sediilor consiliilor locale si judetene vor fi vandute in baza hotaririi consiliilor respective, iar cele din sediile regiilor autonome si societatilor comerciale cu capital majoritar de stat, ca si din alte institutii publice vor fi instrainate cu acordul organelor statutare ale acestora. Lista spatiilor si a terenurilor aferente din proprietatea unitatilor administrativ-teritoriale care urmeaza sa fie vandute va fi aprobata prin hotarire de consiliile judetene sau locale. Pretul de vanzare a spatiului si terenului aferent se va stabili in urma unei negocieri directe intre cumparator si comisie si nu poate fi mai mic decat pretul de vanzare din raportul de evaluare, care va evidentia si valoarea investitiilor efectuate de solicitant pe baza de acte doveditoare.
Pentru vanzarea cabinetelor medicale se va stabili o comisie in cadrul Primariei Oradea. "Stim despre legea privind punerea in vanzarea a cabinetelor medicale. Suntem de acord sa le punem la vanzare, insa nu oricum, punem si noi anumite clauze. Vom cere ca viitorul proprietar sa amenajeze exteriorul cladirii si al spatiilor comune. Pentru acest lucru au la dispozitie doi ani. Pentru a nu fi simpli spectatori, la final vom verifica daca s-au facut amenajarile solicitate de noi", a spus primarul Ilie Bolojan.
Imobilele cumparate nu vor putea fi instrainate, inchiriate sau folosite de proprietar pentru alte activitati decat in scopul desfasurarii activitatii medicale si, respectiv, activitatii conexe actului medical. Anual, o comisie formata din doi reprezentanti ai vanzatorului si un reprezentat al Colegiului Medicilor vor verifica indeplinirea acestor criterii. In cazul incalcarii conditiilor de vanzare, contractul de vanzare-cumparare va fi anulat de drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere si fara alta formalitate. Imobilele respective vor reintra in proprietatea privata a statului, sumele inaintate de cumparator fiind restituite fara dobanda aferenta.
Sumele obtinute din vanzarea cabinetelor vor fi varsate la bugetul de stat sau local, iar spatiile medicale nevandute vor putea fi vandute prin licitatie publica cu strigare, la un pret minim egal cu cel de la care a pornit vechea licitatie sau cu cel stabilit in raportul de evaluare.