Cresterea de 9,3% a Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei din trimestrul al doilea a depasit de aproape sase ori media comunitara de 1,6%, calculata de Eurostat, in conditiile in care economia UE s-a contractat, fata de primele trei luni ale anului, cu 0,1%.
Avansul economiei romanesti depaseste cu 1,7 puncte procentuale cresterea de 7,6% inregistrata in Slovacia, a doua dintre cele 27 de state in functie de acest indicator.
Produsul Intern Brut total al statelor UE a crescut, in perioada aprilie-iunie, cu 1,6% fata de intervalul similar al anului trecut, dupa un avans de 2,3% in primele trei luni ale anului. Astfel, economia UE s-a contractat cu 0,1% comparativ cu primul trimestru.
Germania, Franta si Italia, cele mai importante economii din zona euro, au consemnat scaderi de sub un procent ale PIB in trimestrul doi fata de perioada ianuarie-martie.
PIB-ul zonei euro a scazut, astfel, cu 0,2%, insa a inregistrat nu avans de 1,4% fata de trimestrul al doilea din 2007.
In primul trimestru din 2008, ratele medii de crestere au fost de 0,7% in zona euro, respectiv 0,6% in intreaga Uniune Europeana.
In ceea ce priveste principalele componente ale PIB, cheltuielile de consum au scazut cu 0,2% in zona euro si 0,1% in cele 27 de state membre (dupa o stagnare, respectiv un avans de 0,2% in primul trimestru), investitiile au scazut cu 1,2% in zona euro si cu 1,6% in spatiul comunitar (+1,5%, respectiv +0,9% in primele trei luni), exporturile au avut un declin de 0,4% atat in cele 15 state care au adoptat moneda unica, cat si in toate tarile membre (dupa +1,8% in ianuarie-martie), iar importurile s-au redus cu 0,4% in zona euro si cu 0,5% in UE (fata de +1,9%, respectiv +1,6% in primul sfert al anului).
In Statele Unite, PIB a crescut cu 0,8% in trimestrul doi fata de perioada de trei luni precedenta, respectiv cu 2,2% comparativ cu intevalul similar din 2007, in timp ce Japonia a inregistrat o expansiune economica de 1%.