Bursa Romana de Marfuri (BRM) vrea sa tranzactioneze energie electrica. Pentru aceasta, BRM "a depus la 18 ianuarie 2007, la Autoritatea Nationala de Reglementare in dome-niul Energiei (ANRE), solicitarea de a deveni operator pe piata de energie electrica", ne-a declarat Mircea Filipoiu, presedintele institutiei.
Intrucat BRM intruneste conditiile actualei si noii Legi a energiei electrice nr.13/2007 ce va intra in vigoare la 23.02.2007, institutia "pregateste documentatia necesara obtinerii licentei pentru a fi transmisa la ANRE, care are obligatia de a analiza si a da un punct de vedere in maximum 30 de zile", a adaugat Filipoiu.
Autorizarea BRM pentru a tranzactiona energie ar aduce multe avantaje atat furnizorilor, cat si cumparatorilor de energie. "Avand in vedere experienta de peste 14 ani a BRM in administrarea pietelor bursiere, operarea in teritoriu cu cele 33 terminale bursiere, la care pot apela mult mai comod jucatorii pe piata fara a fi nevoiti sa se deplaseze la Bucuresti, asa cum se intampla pe piata existenta in prezent, precum si mecanismele specifice unei burse de marfuri, avem certitudinea ca piata dezvoltata la BRM va asigura tranzactionarea unui vo-lum mai mare de energie electrica decat s-a inregistrat pana in prezent", a argumentat Filipoiu.
Presedintele BRM ne asigura astfel ca "BRM va reprezenta o alternativa eficienta din ziua intrarii pe piata energiei, ceea ce va aduce un avantaj substantial tuturor jucatorilor de pe piata, prin atragerea con-sumatorilor eligibili in ringul bursei pentru a-si putea alege furnizorul care le poate asigura energia electrica la pretul pietei".

Piata energiei - "vaca de muls"

"Ar fi o foarte mare greseala ca BRM sa fie o bursa a energiei", a declarat ieri Iulian Iancu, presedintele Comitetului National Roman al Consiliului Mon-dial al Energiei (CNR-CME). Aceasta pentru ca s-au cheltuit deja 12 milioane de euro pentru realizarea unui sistem de bursa a energiei (n.r. - OPCOM) la fel ca cel din Uniunea Europeana, cu exceptia Marii Britanii, a explicat Iancu. Presedintele CNR-CME este de parere ca BRM tinteste piata energiei, care este "o vaca buna de muls", fara sa se gandeasca la consecinte. Iancu a precizat ca in discutiile cu oficialii europeni partea romana a sustinut ca va crea o bursa specializata pe energie.
Pe de alta, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, reconciliator, spunea recent ca nu are nimic impotriva ca energia sa fie vanduta pe doua burse.