Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a lansat ieri Ghidul investitorului la Bursa, publicatie ce are drept scop familiarizarea publicului investitor cu plasamentele in actiuni si obligatiuni.
Ghidul a fost conceput ca un indrumar si o sursa primara de informatii menita sa familiarizeze incepatorii jocului la Bursa cu aceasta institutie si obiectul sau de activitate, precum si cu termenii consacrati ai acestei activitati. In opinia lui Stere Farmache, directorul general al BVB, ghidul promoveaza in fapt cultura investitionala in Romania.
De altfel, Farmache spera ca acest proiect sa determine, pe de-o parte, interesul publicului pentru produsele pe care Bursa le ofera investitorilor si, pe de alta parte, sa-i familiarizeze pe incepatori cu regulile jocului.
Ghidul investitorului la Bursa cuprinde ABC-ul investitiei in actiuni, sfaturi referitoare la alegerea brokerului si alegerea companiei, date despre societatile de investitii financiare, interviuri cu jucatorii de pe piata, informatii despre obligatiuni, dar si despre futures pe actiuni. Sergiu Oprescu, presedintele Comitetului BVB, a apreciat ieri ca “publicarea informatiilor de baza de care publicul investitor din Romania are nevoie pentru a se familiariza cu jocul bursier va constitui si in viitor o preocupare constanta a conducerii BVB“. Oprescu a mai spus ca vrea ca dupa lansarea acestui ghid “fiecare investitor sa poata spune ca a intrat in piata avizat“. El este de parere ca gradul scazut al culturii financiare a romanilor este o realitate care nu trebuie trecuta cu vederea, ci remediata.
In prezent, pe piata de capital din Romania activeaza doar putin peste 10.000 de investitori. Marea problema a bursei romanesti este tocmai slaba ei dezvoltare care deriva din slaba prezenta a emintentilor, dar si din oferta de investitii inca destul de limitata.