Bursa si-a revenit oarecum spectaculos in sedinta de ieri, dupa doua zile de scadere. Brokerii povestesc ca micii investitori au inceput sa realizeze faptul ca introducerea de la
1 aprilie a unui impozit pe castigurile de pe piata de capital nu este cu siguranta ceva de speriat.

Bursa de Valori Bucuresti a consemnat in prima parte a sedintei de ieri o crestere de 5%, dupa reculul consemnat in ultimele doua zile, determinat de anuntul Guvernului privind majorarea impozitului pe veniturile obtinute pe piata de capital, de la 1 la 10%. Pe de alta parte, tranzactiile cu actiunile SIF au lasat in urma cresterea pietei.
Trendul de scadere a fost inversat dupa ce au venit precizari de la Ministerul de Finante care au facut lumina. Finantele au stabilit ca profiturile obtinute din vanzarea actiunilor vor fi impozitate cu 1%, ca si pana in prezent, daca actiunile vor fi detinute pe o perioada de minimum un an, calculata dupa 1 aprilie 2005.

Micii investitori s-au pripit sa vanda

a€žÃ§n prima faza, cei care au vandut au fost investitorii mici, care nu au putut sa discearna foarte repede ca noul impozit nu-i afecteaza asa multa€œ, ne-a declarat Marius Plugaru, directorul firmei de brokeraj Ieba Trust. El a spus ca aceste vanzari au produs un a€žefect de multimea€œ si toata lumea a inceput sa vanda. çnsa, pe de alta parte, de ieri lucrurile au inceput sa se aseze si piata a inceput sa creasca pe a€žfrustrarea micilor investitori, care au vandut la inceput. Exact ceea ce s-a intamplat pe vanzare s-a intamplat pe cumpararea€œ, a adaugat Plugaru.
Brokerii apreciaza ca micii investitori sunt cei mai afectati in astfel de situatii, pentru ca nu au o cultura investitionala solida.
Tot ei au aratat ca anuntul referitor la impozitarea cu 10% a€ža fost exploatat de toata lumeaa€œ si ca este clar ca piata de capital a inceput sa fie din ce in ce mai sensibila la declaratii si sa reactioneze foarte rapid.

Tariceanu si Ionut Popescu au anticipat revenirea bursei

a€žCred ca cei care s-au grabit sa vanda in acest moment au facut-o in-tr-un mod nejustificat si am convingerea ca in perioada imediat urmatoare bursa va functiona din nou asa cum a functionat anul acestaa€œ, a declarat recent premierul Tariceanu.
La randul sau, ministrul de Finante Ionut Popescu, a spus ca a€žNimeni nu trebuie sa se teama daca a cumparat actiuni acum cateva luni sau acum un an-doi. çn ceea ce-i priveste pe cei care au vandut, se verifica inca o data un adevar: nu trebuie sa vinzi pana nu intelegi foarte bine ce se intampla. ßi cred ca au gresit cei care s-au grabit sa vanda, iar maine (era vorba de ziua de ieri a€“ n. red.) bursa va fi verde, adica va fi in cresterea€œ.