Bursa Romana de Marfuri (BRM) este pregatita ca la 22 februarie sa efectueze prima tranzactie cu energie prin licitatie cu strigare, a declarat ieri presedintele institutiei, Mircea Filipoiu. BRM a primit deja in acest sens un ordin de cumparare pentru 10 MWh in banda de energie electrica, ordin la care se asteapta contraoferte. Trebuie spus ca BRM a primit la 29 ianuarie o scrisoare din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) prin care conducerea Bursei era informata ca poate efectua tranzactii cu energie. Pe baza noii legi a energiei electrice, care va intra in vigoare la 23 februarie, efectuarea tranzactiilor cu energie va putea fi realizata doar de bursele care au licenta. In acest sens, BRM a solicitat ANRE sa-i acorde licenta de bursa de energie. Legea actuala nu prevede ca un operator sa aiba licenta pentru a efectua tranzactii cu energie, acceptul ANRE fiind suficient ca BRM sa poata realiza astfel de operatiuni.
Oficialii BRM au subliniat avantajele tranzactionarii de energie electrica prin platforma administrata de BRM. "Tranzactionarea energiei electrice in cadrul BRM prezinta ca avantaj substantial pentru participanti faptul ca poate fi realizata atat in Bucuresti, cat si in cadrul celor 32 de terminale ale BRM care acopera intregul teritoriu al tarii", potrivit institutiei. Un alt avantaj este ca in ringul de tranzactionare creat de BRM consumatorii pot obtine in urma negocierilor preturi mai mici pentru energia procurata, in raport cu pretul din ofertele depuse in plic si nenegociate.

Mediul de afaceri saluta oferta BRM

Reprezentantii mediului de afaceri apreciaza ca oferta BRM va reduce din costurile de productie ale agentilor economici, care vor putea astfel concura cu cei din UE.
Acestia au aratat ca in prezent preturile pentru energia electrica sunt foarte variate. ßtefan Marginean, directorul general al unei companii din categoria marilor consumatori de energie, apreciaza ca in Romania exista 150 de firme care comercializeaza energie electrica, iar preturile variaza de la 24 de euro la 130 de euro pe MWh. (M.H.)