Noul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Septimiu Stoica, a declarat ieri ca piata de capital romaneasca da primele semne de maturizare in conditiile in care tot mai multe companii de asigurari aleg sa investeasca in actiuni cotate pe bursa interna.
"Piata de capital romaneasca a ajuns poate in sfarsit la varsta maturizarii si asta pentru ca societatile de asigurare au inceput sa investeasca in actiunile si obligatiunile noastre", a spus Stoica, el participand ieri la lansarea a trei fonduri de investitii administrate in lei de catre compania Interamerican.
Cele trei fonduri de investitii sunt structurate pe diferite grade de risc, in functie de profilul investitional al clientului. Primul program, RonSafe (risc scazut), investeste in proportie de maximum 50% in obligatiuni municipale si in depozite bancare, titluri de stat si certificate de depozit.
Al doilea, RonMedium (risc mediu), plaseaza sumele atrase in proportie de 50% in obligatiuni corporatiste, 30% in actiuni cotate la BVB si Bursa Electronica Rasdaq si 20% in obligatiuni municipale si guvernamentale si depozite bancare.
Cel de-al treilea fond, denumit RonPlus (risc ridicat), aloca in proportie de 80% din fonduri in actiuni ale companiilor cotate pe piata bursiera si 20% in depozite bancare, titluri de stat, obligatiuni municipale si corporatiste.
"Cele trei fonduri au fost lansate in ianuarie. Cel mai bun randament l-a obtinut RonPlus, cu o crestere de 11% in sapte saptamani, iar cel mai redus, de 1%, l-a avut RonSafe", a spus ieri Emilia Bunea, Chief Financial Officer al Interamerican.
Pentru componenta investitionala, de regula, compania de asigurari nu isi asuma nici un fel de risc si nici nu-i garanteaza clientului un castig minim, riscul investitiei apartinand exclusiv asiguratului. ING Asigurari, Aviva, dar si alte companii au produse de asigurare prin care investesc in piata de capital romaneasca.