Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a introdus in cadrul tranzactionarilor de ieri un nou instrument financiar numit drepturile de preferinta (drepturi de preemptiune) asupra noilor actiuni emise de catre o mare companie de pe piata imobiliara romaneasca.
Drepturile de preferinta pentru noile actiuni au fost acordate actionarilor companiei, la data de inregistrare, 10 ianuarie 2005, urmand ca acestea, inregistrate ca valori mobiliare la CNVM, sa fie tranzactionate timp de o saptamana pe BVB. Expertii considera ca piata bursiera din Romania devine din ce in ce mai “fierbinte“ datorita interesului strainilor, care, obisnuiti cu randamente de doar 5-10 la suta pe pietele europene, investesc sume tot mai mari o data cu stabilizarea si armonizarea economiei romanesti cu cerintele pietei unice a UE.
De asemenea, scaderea atractivitatii depozitelor bancare si aprecierea leului in raport cu valutele forte, coroborate cu cresterile bursiere din 2004, determina pe tot mai multi investitori romani sa apeleze la plasamente la BVB.