Piata de capital româneasca a intrat de o jumatate de an pe un trend descendent, facând riscant pariul cu lichiditati mari. Analistii recomanda prudenta în tranzactiile bursiere si identificarea celor mai stabile titluri în piata. Tranzactiile cu actiuni efectuate saptamâna trecuta la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au scazut cu 27,30%, pâna la 154,63 de milioane de lei. Cele cinci SIF-uri au însumat 42,52% din totalul schimburilor BVB, iar sectorul petrolier a reprezentat doar 3,64 procente din valoarea totala. Toti indicii bursieri au înregistrat reveniri dupa scaderea destul de brutala din saptamâna precedenta, indicele BET apreciindu-se cu 1,56%, iar indicele BET-FI - cu 2,13%. Pe finalul saptamânii s-au evidentiat actiunile Erste Bank - care au înregistrat aprecieri importante în urma anuntului de exit facut de aceasta banca de pe piata asigurarilor. Valorile tranzactionate reduse arata ca activitatea investitorilor mari si, mai ales, a nerezidentilor este în continuare scazuta, acestia fiind sceptici cu privire la evolutia generala a bursei. Aprecierile din aceasta saptamâna au fost generate de investitorii autohtoni, atrasi în piata de preturile scazute ale actiunilor listate. Cele mai mari aprecieri din saptamâna au fost înregistrate de titlurile Electrocontact - care au urcat cu 14,58%, urmate de titlurile Erste Bank - care au câstigat 12,89%. La polul opus, se situeaza actiunile Condmag Brasov si Turbomecanica Bucuresti - care au pierdut câte opt procente.  
Topul scaderilor La sfârsitul saptamânii, principalele societati din Oltenia tranzactionate la BVB înregistrau urmatoarele cotatii: SIF Oltenia - 2,94 lei/actiune, Electroputere - 0,8 lei/actiune, Automobile Craiova - 23,1 lei/actiune, Mercur Craiova - 45 lei/actiune, Santierul Naval Orsova - 10,5 lei/actiune, Artrom Slatina - 30 lei/actiune, ALRO Slatina - 7,35 lei/actiune. Multi investitori se întreaba în prezent cât va mai dura scaderea indicilor BVB, iar în conditiile în care bursa va mai înregistra deprecieri în continuare, ce actiuni ar fi mai potrivite pentru achizitii. "Este foarte important sa observam ce actiuni au scazut cel mai mult în ultima perioada, pentru a le identifica pe cele mai sensibile la scaderi, dar si sa realizam un top al actiunilor care au înregistrat scaderi de mai mica amploare, au stagnat sau au crescut, ca sa identificam cele mai rezistente titluri", a precizat Leonard Sonei, responsabilul agentiei Intercapital Invest Craiova. Având în vedere ca bursa a început sa înregistreze evolutii nefavorabile înca de la mijlocul anului 2007, este important topul scaderilor începând cu aceasta perioada. Luând ca raportare cotatiile de închidere din ziua în care indicii au înregistrat maxime istorice, cele mai afectate de scaderi pâna în prezent au fost actiunile Impact (-72,19%), Dafora (-68,47%), Electrocontact (-67,29%), Zentiva (-66,57%), Condmag (-64,11%), Altur (-59,93%), Banca Comerciala Carpatica (-58,68%), Mecanica Ceahlau (-58,10%), Petrolexportimport (-57,08%), Berma Suceava (-54,77%), Electroaparataj (-54,62%), Artrom (-53,49%), Santierul Naval Orsova (-52,63%), Tursim Felix (-50,73%), Armatura (-50%), SIF Transilvania (-48,66%), Biofarm (-45,36%) si Turism Hoteluri Restaurante Marea Neagra (-47,20%).  
Deprecierile, cauzate de mai multi factori Una dintre explicatiile pentru deprecierile înregistrate peste media pietei sunt rezultatele financiare slabe raportate pentru exercitiul financiar 2007, care, pe lânga tendinta generala de scadere a bursei, au amplificat deprecierile pe companiile în cauza. Alta explicatie pentru deprecierile mai mari este si o corectie suferita de anumite titluri, ca urmare a unei cresteri puternice în prima parte a anului 2007, nesustinuta în totalitate prin dinamica rezultatelor financiare si prin prisma indicatorilor de evaluare. Sa nu uitam ca la începutul anului 2007 în piata a existat un entuziasm crescut, datorita câstigarii de catre România a statutului de tara membra UE. Acest lucru este posibil sa fi pus o presiune mai mare pe vânzare din partea unor investitori care au dorit sa îsi marcheze profitul, amplificând scaderile în cea de-a doua jumatate a anului. Alt factor important care a contribuit la scaderea anumitor actiuni îl constituie investitiile straine. Investitorii straini au fost net vânzatori în ultimele cinci luni ale anului 2007, iar anumite companii, care au avut în actionariat investitori strani cu participatii minoritare, au avut de suferit, în unele cazuri acestia punând un plus de presiune pe vânzare, intensificând scaderile. "În aceste conditii, un investitor trebuie sa fie precaut si sa nu intre în panica în situatii mai vitrege în piata, putând sa astepte miscari contrare ale pietei pentru un eventual exit. Un investitor ar trebui sa îsi asculte instinctul si sa nu se lase influentat de o singura opinie. La ora actuala, ar trebui sa se investeasca o mica parte din lichiditati. În luarea deciziei de a achizitiona actiuni cu o parte mai mare din lichiditatile disponibile, ar trebui sa se tina cont de faptul ca profitul vine în timp, putând sa fie vorba chiar de doi ani", a fost de parere Leonard Sonei.