Formalitati prea multe care dureaza prea mult! Acesta este principalul motiv pentru care directorul Santierului Naval Damen Galati, Gelu Stan, a renuntat sa mai aduca forta de munca din Vietnam. Exodul muncitorilor din ultimul ani, doar in 2007 plecand aproximativ 500 de salariati, a cauzat o lipsa acuta a fortei de munca, motiv pentru care Gelu Stan a apelat la muncitorii straini.

"Chiar daca forta de munca straina este mai scumpa, un muncitor adus din strainatate avand un salariu mult mai mare decat cel din Romania, prefer aceasta solutie decat sa fim nevoiti sa platim penalitati mai mari pentru nerespectarea termenelor de finalizare a navelor contractate. De altfel, in prezent mai avem la Damen Galati circa 80 de muncitori din Bulgaria si Ucraina" a spus Gelu Stan. Astfel, desi la inceputul anului, directorul Damen a anuntat ca va angaja circa 50 de vietnamezi, a renuntat la aceasta idee din cauza formalitatilor care dureaza foarte mult, aducand astfel circa o suta de muncitori tot din Bulgaria si Ucraina.

Cele mai deficitare lucrari sunt cele de tubulatura si constructie corp nava si montaj, iar pe viitor Gelu Stan a anuntat ca va mai angaja si alti muncitori, anul acesta fiind nevoit sa acopere o lipsa de circa 250 de salariati.

Pentru a rezolva problema formalitatilor din momentul angajarii muncitorilor straini, Asociatia Nationala a Constructorilor de Nave din Romania, al carei presedinte este Gelu Stan, directorul Santierului Naval Damen Galati a trimis o scrisoare premierului Calin Popescu Tariceanu, dar si altor ministere, prin care solicita simplificarea procedurilor de angajare a muncitorilor din afara Uniunii Europene. Gelu Stan a declarat ca raspunsul premierului este asteptat saptamana aceasta.