Directia Financiara din cadrul Ministerului Economiei a aprobat bugetul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO), care prevede reducerea personalului cu aproximativ 500 de salariati.
 
Ministerul Economiei a aprobat bugetul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia pentru anul 2009. Conform documentului, care de acum are avizul institutiei careia i se subordoneaza Societatea Lignitului, pe parcursul acestui an vor fi trimisi acasa aproximativ 500 de salariati. In actualul buget sunt prevazute si salarii compensatorii pentru minerii care vor pleca de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. Fiecare ortac care va depune o cerere de disponibilizare va primi integral suma de 29.000 de lei, intr-un cont personal. De asemenea, salariatii care indeplinesc conditiile de pensionare, dar care mai au un an sau doi pana sa iasa normal la pensie vor primi pe langa suma de 29.000 de lei si un salariu mediu pe economie timp de 22 de luni. Dupa cum a declarat directorul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, cateva sute de angajati s-au aratat interesati sa plece din minerit si sa beneficieze de platile compensatorii.

Majoritatea provin din subteran

Potrivit aceleiasi surse, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia va transmite in aceasta luna Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Gorj o situatie cu disponibilizarile pe care le va face in acest an. "Am hotarat la nivelul conducerii SNLO sa comunicam o cifra de 600 de concedieri, pentru a ne atinge tinta noastra care este intre 400 si 500 de disponibilizati. Bugetul este aprobat in forma pe care am trimis-o noi, cu cele aproximativ 500 de concedieri. Consideram ca ne vom atinge tinta, mai ales ca deja avem 240 de salariati care indeplinesc conditiile obligatorii si vor beneficia de sumele compensatorii si salariul mediu timp de 22 de luni - probabil undeva sub 1.000 de lei. Odata cu bugetul au fost aprobate si fondurile care le vor fi acordate celor disponibilizati. Mai sunt aproximativ 200 de angajati care nu indeplinesc conditiile, dar care vor sa plece si sa beneficieze de suma de 29.000 de lei. Incercam ca din minele de subteran sa fie cei mai multi", a declarat Daniel Burlan.
Mina Zegujani a trecut la EMS Motru

Incepand cu aceasta luna, activitatea de subteran la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia a fost reorganizata. De la 1 martie, Mina de subteran Zegujani a trecut de la Exploatarea Miniera Mehedinti la Exploatarea Miniera Subteran Motru, unde se mai afla Minele Lupoaia si Plostina. Masura a fost luata pentru a avea un control centralizat al activitatii minelor de subteran, din perspectiva inchiderii acestui sector.
"Am stabilit ca dupa disponibilizarile din acest an, salariatii din sectorul subteran sa scada de la 1.300 la 900. Si prin disponibilizare si prin reorganizare. Noi deja am inceput sa transferam salariati din subteran la carierele de suprafata. In aceasta saptamana vor fi redistribuiti in cariere 136 de mineri din subteran. Trebuie sa diminuam cheltuielile cu subteranul pentru ca sunt mai mari decat veniturile. Mina Zegujani va fi inchisa in 2010. Aici sunt in prezent 348 de mineri si vor ramane dupa disponibilizari si reorganizare 170. La minele de subteran din Gorj, respectiv cele de la Motru - Lupoaia, Plostina si la sediul administrativ 910 mineri. Lucrarile de inchidere a Minei Lupoaia vor incepe in 2012, iar la Plostina - incepand cu 2013", a precizat Daniel Burlan, directorul SNLO.