Secretarul de stat de la Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, spune ca proiectul de buget pe 2010 respecta tintele impuse de FMI si ca bugetul nu prevede cifra bugetarilor concediati. Gherghina spune in acelasi timp ca TVA si cota unica nu vor creste anul viitor.
Surse apropiate discutiilor dintre Guvern si FMI au declarat ca, daca va trece bugetul pe anul 2010 asa cum arata in acest moment, "in primavara vor iesi oamenii in strada, pentru ca este jale".
Acestea spun ca documentul va tine cont de toate rigorile acordului stand-by, iar ca sa poata fi respectate, vor fi supraestimate tintele de incasare a veniturilor bugetare.
Bugetul pe 2010 are la baza o crestere a PIB de 0,5%, respectiv circa 28 de miliarde de lei (de la 497 la 525 miliarde de lei), fata de o scadere a economiei de 8,5% in anul in curs.
Rezulta de aici ca, anul viitor, statul va incasa cu 9,5 miliarde de lei mai mult decat in 2009, in timp ce cheltuielile vor creste cu 4,2 miliarde de lei. Numai pentru asistenta sociala se vor cheltui in total aproape 65 de miliarde de lei, inclusiv pentru pensii, respectiv circa 35% din totalul veniturilor.
Gheorghe Gherghina a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor responsabil cu bugetul in timpul mandatului lui Mihai Tanasescu. Gheghina era cel care ii tinea locul lui Tanasescu in minister sau la sedintele de guvern atunci cind ministrul era plecat, fiind imputernicit sa semneze acte oficiale. In perioada 2005 - 2008, Gherghina a fost director in Banca Nationala. El ocupa functia de secretar de stat in guvern de la inceputul anului 2009.