"Portofelul" Doljului va fi mult mai gol decat anul trecut numerosi primari din judet fiind nevoiti sa renunte la investitii pentru ca abia le vor ajunge banii pentru salariile propriilor angajati.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj Ion Prioteasa a anuntat ieri ca bugetele primariilor din Dolj dar si cel al judetului vor fi mult mai mici decat anul trecut.
Potrivit noilor reguli de impartire a sumelor de la buget primarii care nu s-au obosit sa stranga in anii precedenti taxele si impozitele de la cetateni vor primi in acest an cele mai mici bugete. De vina ar fi chiar ei pentru ca - uneori din motive electorale - n-au insistat pentru incasarea taxelor si impozitelor.
"Sumele au fost grav afectate fata de anii precedenti din cauza faptului ca primarii si aparatul primariilor nu au colectat taxele de la cetateni. Practic pentru ca oamenii au fost lasati in pace fie pentru ca a fost campania electorala fie pentru ca mai merge si asa s-a ajuns la o situatie foarte grava in care sumele incasate la bugetele locale sunt in proportie de 20-50% fata de totalul sumelor datorate ceea ce afecteaza foarte grav rezultatul final" a spus ieri Prioteasa intr-o conferinta de presa.

Investitii mai restranse

Bugetele locale in acest an vor fi atat de mici incat primarii abia vor avea cu ce sa-si plateasca propriii angajati nici vorba de eventuale investitii avertizeaza Prioteasa.
"In aceasta saptamana facem tot felul de scenarii in legatura cu bugetul. Avem foarte multe variabile cu care lucram. Pe de-o parte trebuie sa asiguram buna functionare a primariilor care nu au venituri complementare. Pe de alta trebuie sa asiguram cel putin o parte de finantare pentru cei care au castigat proiecte si au semnat contracte. Nu in ultimul rand trebuie sa avem discutii cu institutiile din subordinea consiliului judetean unde trebuie facuta o reducere drastica a cheltuielilor" a explicat presedintele CJ Dolj.
Ion Prioteasa a mai spus ca in ciuda bugetului mult mai mic decat anul trecut Consiliul Judetean Dolj va avea si in acest an investitii mari "insa nu ne vom mai disipa fortele ci in primul rand vom finaliza ce am inceput".
Principalele obiective din lista de investitii pe anul in curs ar fi drumul de la Lacrita la Cosoveni si cel de la Craiova prin Breasta pana la limita cu judetul Mehedinti dar si finalizarea lucrarilor la soseaua Craiova-Segarcea. "Am siguranta ca in acest an vom avea bani si pentru soseaua ocolitoare a Bailestiului sa ne concentram si pe drumul de la Craiova la Carna iar pe programul transfrontalier vom mai aborda cel putin unu-doua drumuri plus alte trei din credit extern" a mentionat Ion Prioteasa.
Se adauga pe lista investitiilor si renovarea celor doua policlinici de stomatologie din Craiova cu bani din fondul de rulment al CJ Dolj.